Χίος: Ανάσταση χωρίς ρουκετόπολεμο στο Βροντάδο;

Η άρνηση περιοίκων που τα σπίτια τους γειτνιάζουν με τις δύο εκκλησίες του Βροντάδου όπου διεξάγεται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου να τοποθετηθούν πλέγματα και η έγκαιρη επίδοση εξωδίκου από την πλευρά των θιγόμενων πολιτών, καθιστά αμφίβολη τη διεξαγωγή για φέτος του πολύ γνωστού πασχαλιάτικου εθίμου.

Ηδη οι ρουκετατζήδες, από την Παναγιά Ερειθιανή και τον Αγιο Μάρκο, δηλώνουν ανεπίσημα ότι δεν θα πραγματοποιήσουν φέτος ρίψη ρουκετών, μην θέλοντας να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να έχουν δεχθεί μηνύσεις από θιγόμενους κατοίκους.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ως υπερβολές τα σχόλια για παράταξη των ΜΑΤ στο Βροντάδο το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και αδυναμία να πραγματοποιηθεί το έθιμο αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Χίου θεωρείται ότι εγκαίρως, από τον περασμένο Ιούνιο, ξεκίνησαν τη διαδικασία ακόμα και να υπάρξει σε επίπεδο Βουλής νομοθετική ρύθμιση για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Τελευταία επιστολή του Δημάρχου Χίου προς τους δύο βουλευτές του Νομού ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, θυμίζοντας τους τα συμφωνηθέντα από το Φθινόπωρο για εξέταση εξεύρεσης λύσης.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ότι υπάρχουν άλλα παραδείγματα επικίνδυνων εθίμων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανατέθηκε σε κάποιον φορέα η διοργάνωση, άρα και οι ευθύνες, όπως το έθιμο με τους ταύρους στην Πάμπλονα της Ισπανίας ή με τη ρίψη επίσης ρουκετών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην πόλη του Βερολίνου.

Αν πάντως μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των περιοίκων για τοποθέτηση πλεγμάτων, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου δεν πρόκειται να διεξαχθεί φέτος στο νησί.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΛΑΣ Δήμου Χίου εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο ρουκετοπόλεμος ως έθιμο και να πάψει να είναι τουριστική ατραξιόν, αναλαμβάνοντας Δήμο και Κυβέρνηση τις πολιτικές ευθύνες για τη μη κατάργηση αυτού του εθίμου.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος