Χανιά: 2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί – Ημέρες Μνήμης. . “Η δημοκρατία ως απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική”(ηχητικό)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Πλατανιά και όλων των φορέων του χωριού διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί “Ημέρες Μνήμης” 50 Χρόνια Δημοκρατία», από την Κυριακή 26 Μαΐου έως και τη Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές:  «Για πρώτη χρονιά πέρσι, το 2023, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ “Ημέρες Μνήμης – Φεστιβάλ Κοντομαρί” υπό την αιγίδα και με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλοντας να επεκτείνουμε την διάρκεια αλλά κυρίως την σημασία της επετείου, πραγματοποιήσαμε ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με διατομεακές και διακαλλιτεχνικές δράσεις: ομιλίες, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, παιδαγωγικά προγράμματα, συνεργασίες με σχολεία, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες…  

Μεγάλης σημασίας αναδεικνύεται η σταθερότητα και η συνέχεια στον χρόνο καθώς οι στόχοι που προαναφέρθηκαν απαιτούν χρόνο και συνέπεια.

Χανιά: 2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί – Ημέρες Μνήμης. . “Η δημοκρατία ως απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική”(ηχητικό)

Για το 2024 υπό την αιγίδα του Δήμου Πλατανιά και σε συμπαραγωγή με την Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζουμε ένα φεστιβάλ διάρκειας οκτώ ημερών (6/5- 2/6) κατά το οποίο θα παρουσιαστούν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις υπό την θεματική “50 χρόνια Δημοκρατία”. Διαλέγουμε αυτή την θεματική με στόχο να αναδείξουμε την έννοια της δημοκρατίας σε σχέση τόσο με την Ιστορία όσο και με το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός του χωριού μας. Καθώς η εκτέλεση των αμάχων ανδρών στο Κοντομαρί ήταν μια φασιστική πρακτική που στηρίζεται στην ιδεολογία του μίσους, μια πρακτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, μια πρακτική που είναι αντίθετη με τα θεμέλια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη για αναστοχασμό στο σήμερα. Η απάντηση για εμάς βρίσκεται στην έννοια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία ως απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική στο χθες αλλά και στο σήμερα με τις διαδικασίες και τις αξίες που αυτή φέρει, θα αποτελέσει την αφετηρία για τις καλλιτεχνικές δράσεις που θα δημιουργηθούν ώστε να πλαισιώσουν το φεστιβάλ και θα διαπερνά το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το γεγονός ότι πέρασαν 50 χρόνια από τη λήξη της δικτατορίας, κατά τα οποία ζούμε σε πολίτευμα δημοκρατικό, αποτελεί την αφορμή να διερευνήσουμε και τα ερωτηματικά που γεννιούνται. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα η ανάγκη να συνδέσουμε την ιστορία με το σήμερα και την μνήμη με την καθημερινή πρακτική. * Η εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ μας έδειξε, πως όταν η ιστορία συνδέεται με την τέχνη και γενικά τον πολιτισμό, ο πολιτιστικός αντίκτυπος αφορά μικρούς και μεγάλους διότι διαμορφώνει το παρόν κι αλλάζει το μέλλον».

Χανιά: 2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί – Ημέρες Μνήμης. . “Η δημοκρατία ως απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική”(ηχητικό)

Η κ. Κατερίνα Αδαμάρα, θεατροπαιδαγωγός – εκπαιδευτικός, η οποία επιμελείται καλλιτεχνικά το φεστιβάλ, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων. Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος