Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,9 και 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκαν σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στα ανοιχτά του αρχιπελάγους του Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από αμερικανικό κέντρο.
Ωστόσο το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού προχώρησε έπειτα από λίγο σε άρση της προειδοποίησης. Η Υπηρεσία Γεωλογικών Κινδύνων του Βανουάτου είχε εκδώσει νωρίτερα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα εδάφη.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) είχε αναφέρει αρχικά σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, προτού αναθεωρήσει τα στοιχεία και ανακοινώσει ότι καταγράφηκαν δύο δονήσεις μεγέθους 6,9 και 6,3 Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος.
Notable quake, preliminary info: M 6.9 – 197 km WNW of Port-Olry, Vanuatu https://t.co/zBY5UN1Nqq
— USGS Earthquakes (@USGS_Quakes) October 24, 2026
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πορτ-Όλρι, στο νησί Σάντο, σύμφωνα με την υπηρεσία γεωλογικής παρακολούθησης USGS.
Πιθανότητα επικίνδυνων κυμάτων σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων
«Με βάση τις προκαταρκτικές παραμέτρους του σεισμού, είναι πιθανά επικίνδυνα κύματα τσουνάμι σε ακτές που βρίσκονται σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο», ανέφερε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC), με έδρα τη Χαβάη.
Συχνή η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή
Οι σεισμοί είναι συχνοί στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό με πληθυσμό περίπου 320.000 κατοίκων, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή έντονης τεκτονικής δραστηριότητας, κοντά στη λεγόμενη «Ζώνη του Πυρός» του Ειρηνικού.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2024, ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ έπληξε το Βανουάτου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές σε δρόμους και κτίρια στο Πορτ Βίλα, την πρωτεύουσα της χώρας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος