Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη – Η μετεξέλιξη της Κίνας (ηχητικό)

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης είχε πρόσφατα μια νέα πολύ σημαντική διεθνή διάκριση.

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη – Η μετεξέλιξη της Κίνας (ηχητικό)

Του απονεμήθηκε, από το Zhengzhou University (που είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Κίνας, και έχει ενταχθεί στο εμβληματικό Πρόγραμμα «National World First-class Universities» της Κίνας- http://english.zzu.edu.cn/), ο τίτλος του Distinguished Visiting Professor (Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής) στο Zhengzhou University (ZZU) και συγκεκριμένα στην Academy of Globalization and Education Policy (AGEP) του ZZU, για την περίοδο Απρίλης 2021 έως Δεκέμβριος 2024.

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη – Η μετεξέλιξη της Κίνας (ηχητικό)

Ο Καθηγητής Νίκος Παπαδάκης διατηρεί στενή συνεργασία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στο οποίο (μεταξύ άλλων) έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2019-2020, ενώ επίσης έχει κληθεί στο παρελθόν και έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια. Επίσης έχει διδάξει ή έχει δώσει διαλέξεις και σε μια σειρά άλλων κινεζικών Πανεπιστήμιων, όπως τα: Beijing Normal University (BNU), Henan Normal University (HNU), School of Law and Public Administration του NCWU (North China University of Water Resources), Qufu University και Soochow University. Ο συγκεκριμένος τίτλος του απονεμήθηκε λόγω της «διεθνούς αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας και συμβολής του».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε τόσο στην προσωπική του διάκριση, όσο και στην ανάπτυξη της Κίνας, σε έναν δυναμικό παίκτη, όχι μόνο σε επίπεδο εμπορικό, αλλά και στον τομέα της τεχνογνωσίας, στον ψηφιακό κόσμο.

“Σε ό,τι αφορά τον ακαδημαϊκό χώρο, η Κίνα επενδύει πάρα πολύ στην έρευνα και στα Πανεπιστήμιά της, ενώ επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών δομών της, αλλά και στη σύνδεση έρευνας και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που έχει ξεκινήσει και τεκταίνεται εδώ και δύο δεκαετίες”, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
Ο νυν Πρόεδρος έχει προχωρήσει σε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της Κίνας και, φυσικά έχει εντάξει και την αναμόρφωση των Πανεπιστημίων. Η περαιτέρω διεθνοποίηση και εξωστρέφεια και η ενίσχυση της έρευνας αιχμής, που ωστόσο εστιάζει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, αποτελούν τους πιο σημαντικούς από τους μεταρρυθμιστικούς πυλώνες στην τεράστια αυτή χώρα, υποστηρίζει ο κ. Παπαδάκης.

“Μιλάμε για μια χώρα, που από το 1952 μέχρι το 2018, πολλαπλασίασε 158 φορές το ΑΕΠ της και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση της φτώχειας στην παγκόσμια ιστορία”, τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

“Στην Κίνα φυσικά υπάρχουν ακόμα προβλήματα, οι ισχυρές ανισότητες -και στον ακαδημαϊκό χώρο- είναι μια πραγματικότητα, αλλά αυτό που επιχειρείται στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, ενώ αυτό που αξίζει πραγματικά να μελετηθεί είναι η προτεραιοποίηση της αναβάθμισης των πανεπιστημίων.

Η αναπτυξιακή ρότα της Κίνας και το άνοιγμα της οικονομίας της έχει προβληματίσει πολλές χώρες, ιδιαίτερα την Αμερική αλλά και την Ευρώπη, που -ως συνήθως- παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις” σχολιάζει ο κ. Παπαδάκης.

“Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα ανασχηματίζεται οικονομικά», δηλώνει ο βραβευμένος καθηγητής για να συμπληρώσει: «Ακόμα και μέσα από την πανδημία, η Κίνα κατάφερε να επιστρέψει γρήγορα στην οικονομική ανάπτυξη και να πετυχαίνει θετικούς δείκτες με τον στρατηγικό της μετασχηματισμό είναι αυτό που γνωρίζαμε ως μαζική βιομηχανία, σε τεχνολογίες αιχμής. Η Κίνα στην ουσία επιχειρεί να προλάβει αυτό που θα ακολουθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την τέταρτη βιομηχανική ανάπτυξη και που είναι η έλευση της ψηφιακής οικονομίας”.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παπαδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Λίγα λόγια για τον Νίκο Παπαδάκη

Ο κος Παπαδάκης έχει επίσης διδάξει ή έχει δώσει διαλέξεις σε σημαντικά Ευρωπαϊκά και Ασιατικά Πανεπιστήμια και Σχολές Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των: UCL- IoE (Αγγλία), Facultiet Universitas Katholiques de Mons (FUCAM- Βέλγιο), European University of Krakow (ΤΕU- Πολωνία), University of Stirling (Σκωτία), University of Aarhus (Δανία), Academy of Public Administration of the Republic of Kazakhstan (Καζακστάν), Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), όπως και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης/ ΕΚΔΔΑ.

Συνεργάζεται ερευνητικά μεταξύ άλλων με το ESRC-funded Research Centre for Life Chances in Knowledge Economies and Societies (LLAKES) του UCL-IoE στη Μ. Βρετανία, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και του Κοινωνικού Πολύκεντρου (Ινστιτούτου) της ΑΔΕΔΥ. Ο κος Παπαδάκης έχει επίσης εργαστεί σε σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς και Υπερεθνικά Όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στην οποία, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Special Adviser, την περίοδο 2011- 2013), το European Training Foundation (ETF/ 2015-2018), αλλά και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP/ 2008-2011), ενώ είναι Μέλος του Standing Group “Political Culture” του European Consortium for Political Research (ECPR) και του UN SDSN Global και συνεργάζεται με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κύπρου, ως μέλος Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης Προγραμμάτων Σπουδών ΑΕΙ.

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη – Η μετεξέλιξη της Κίνας (ηχητικό)

Ο κος Παπαδάκης είναι ενεργός ερευνητής τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και διεθνώς και είναι (μεταξύ άλλων), Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-Π.Κ.) και Μέλος του Επιστημονικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης). Έχει συμμετάσχει είτε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος είτε ως Κύριος Ερευνητής σε 45 ερευνητικά έργα στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικά βιβλία σε ελληνικά και αγγλικά, έχει επιμεληθεί 10 επιστημονικά βιβλία σε ελληνικά και αγγλικά και έχει 164 δημοσιεύσεις σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και κινέζικα, σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Η, πολύ σημαντική, τιμητική, αυτή νέα διεθνής διάκριση του Καθηγητή Νίκου Παπαδάκη, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου του. Και συγχρόνως επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ποιότητα και τη διεθνή αναγνώριση του έργου των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνακόλουθα το έχει φέρει στην κορυφή (στις διεθνείς κατατάξεις) ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ το έχει καθιερώσει ως το κορυφαίο ερευνητικό Πανεπιστήμιο της χώρας.

.
Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος