Γ. Ατσαλάκης: Ανησυχητική η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών (ηχητικό)

Ανησυχητική μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών αποτυπώνει η έρευνα του Εργαστηρίου Ανάληψης δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διενεργήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Ατσαλάκη και τον Ερευνητή Βασίλη Τσούμπρη.

Γ. Ατσαλάκης: Ανησυχητική η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών (ηχητικό)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Ατσαλάκης επεσήμανε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αρχίσει να φθίνει περίπου από την 25 Μαΐου, όπου είχε εμβολιαστεί με μια δόση το 31% (3,281 εκ.) του πληθυσμού και ήταν πλήρως εμβολιασμένο το 17% (1,836 εκ.) του πληθυσμού.

«Οι μειώσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ covid αλλά και των νεκρών, είναι αποτέλεσμα των εμβολιασμών έστω και με την πρώτη δόση, του 42% του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Ατσαλάκης, για να συμπληρώσει ότι «τώρα ωστόσο και βάση των στοιχείων που διαθέτουμε, παρουσιάζεται μια «κόπωση» στην προσέλευση πολιτών για να εμβολιαστούν και συγκεκριμένα από τις 25 Μαΐου και έπειτα, όπου παρουσιάζεται μια σταθερά φθίνουσα τάση».

Η έλλειψη καλής επικοινωνίας και στρατηγικής ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τους εμβολιασμούς, τα περιστατικά θανάτων ή και βαριάς νόσησης μετά τον εμβολιασμό, αλλά και οι αντιφατικές δηλώσεις των ειδικών σε Μέσα Ενημέρωσης, επηρέασαν αποφασιστικά στην αποθάρρυνση των ανθρώπων να εμβολιαστούν, παραδέχεται ο κ. Ατσαλάκης.

Είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικό να πετύχουμε τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% του πληθυσμού, προκειμένου να «χτίσουμε» ένα αρκετά αποτελεσματικό τοίχος ανοσίας, αφού το φθινόπωρο έρχεται και δεν γνωρίζουμε, πώς θα επιδράσουν οι μεταλλάξεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Τρίτη ηλικία, καταλήγει ο κ. Ατσαλάκης.

Ακούστε τη συνέντευξή του:

Αναλυτικά η έρευνα

Την 05/04/21 έχοντας εμβολιαστεί το 6,2% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις με 3.075 κρούσματα με βάση των μέσο όρο 7 ημερών, το παρόν κύμα είχε φθάσει στην κορύφωση του. Την 20/6/21, δηλαδή περίπου 2,5 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 42,2% του πληθυσμού με μια δόση και το 29,6% με δύο δόσεις, έχει μειωθεί ο μέσος όρος των 7 ημερών στις παρακάτω παραμέτρους ως εξής:

α) στα κρούσματα, κατά -84% από την κορυφή τους
β) στους θανάτους κατά -80% από την κορυφή τους
γ) στους διασωληνωμένους κατά -63% από την κορυφή τους

Τα άτομα μπορούν να γίνουν άνοσα είτε με ανάρρωση από προηγούμενη μόλυνση είτε με τον εμβολιασμό. Η ελπίδα για την περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης του ιού είναι η συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας με αποτέλεσμα ο ιός να μην βρίσκει πλέον απροστάτευτα άτομα για να μεταδοθεί.

Τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα εμβολιασμού είναι αρκετά για να κάνουμε προβλέψουμε πως θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τον αριθμό του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας με μία δόση και προβλέπει τον αριθμό που θα εμβολιαστούν. Η κόκκινη γραμμή δείχνει τους ημερήσιους εμβολιασμούς από την εκκίνηση τους, από το τέλος Δεκέμβρη του 2020 μέχρι την 20/6/21. Η μπλε καμπανοειδής καμπύλη απεικονίζει την πρόβλεψη της εξέλιξης των εμβολιασμών με βάση τον πληθυσμό που θα εμβολιάζεται ημερησίως με μια δόση.

Γ. Ατσαλάκης: Ανησυχητική η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών (ηχητικό)

Η καμπανοειδής καμπύλη δείχνει ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αρχίσει να φθίνει περίπου από την 25 Μαΐου 2021, όπου είχε εμβολιαστεί με μια δόση το 31% (3,281 εκ.) του πληθυσμού και πλήρως εμβολιασμένο το 17% (1,836 εκ.) του πληθυσμού.

Για να κτιστεί το τοίχος ανοσίας θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού όπως είχαμε προβλέψει την 8/3/2021 όπου αναφέραμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό επαληθεύεται καθώς το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τέλος του Ιουνίου, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων από 29,6% που είναι σήμερα θα φθάσει πράγματι στο 35%.

Η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμένων με την μία δόση επήλθε όταν οι εμβολιασμένοι έφθασαν στο 31% ενώ το ιδανικό θα ήταν η κάμψη να συμβεί περίπου με εμβολιασμένο με μία δόση το 40% του πληθυσμού.
Η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μια δόση τόσο νωρίς την 25η Μαΐου, σημαίνει ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων. Η πρόβλεψη μας είναι ότι με βάση την κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μια δόση, οι εμβολιασμοί με δυο δόσεις (πλήρως εμβολιασμένοι) θα φθάσουν περίπου το 55%-58% του πληθυσμού.

Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και απέχει πολύ από τον στόχο να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του συνολικού πληθυσμού.

Θα πρέπει η πολιτεία να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού ώστε να σπεύσει να εμβολιαστεί. Ο μη εμβολιασμός σημαντικών τμημάτων της κοινότητας θα δώσει την δυνατότητα στον ιό να παραμείνει ή ακόμα και να επιστρέψει δυναμικά με μεταλλάξεις σε αυτές τις κοινότητες. Με βάση την εξέλιξη αυτή αναμένεται η ανάπτυξη ενός ακόμα κύματος προς το τέλος του καλοκαιριού το οποίο θα αναπτυχθεί κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Εξαιτίας της έναρξης του τουρισμού, είναι πολύ σημαντικό να σπεύσουν κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι άνθρωποι του τουρισμού. Θα πρέπει να γίνει ειδική καμπάνια πληροφόρησης για την σπουδαιότητα του καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμού όλων των εμπλεκομένων εργαζομένων στον τουρισμό. Τα δεδομένα από τις Σεϋχέλλες με εμβολιασμένο το 65% του πληθυσμού, μας δείχνουν ότι, όταν άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες στο τέλος του περασμένου Απριλίου, τα κρούσματα από 50 την ημέρα σε διάστημα μιας εβδομάδας ξεπέρασαν τα χίλια.

Τα 2/3 των κρουσμάτων εμφανίστηκαν μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Δεδομένα από τις ΗΠΑ της 30 Απριλίου δείχνουν ότι περίπου το 83% των νέων κρουσμάτων προερχόταν από τους μη εμβολιασμένους.

Εξυπακούεται ότι κατά την διάρκεια της ανοσοποίησης της κοινότητας τα βασικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος