Χανιά: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον ΣΜΑ στον Αποκόρωνα (audio)

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 συγκαλείται το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου, προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα της χωροθέτησης του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στον Αποκόρωνα. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει την καταλληλότητα η μη της χωροθέτησης στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία Καλυβών στην θέση: «Ξεπαπαδιά» Δ.Ε. Αρμένων του Δήμου Αποκορώνου. Με επιστολή – εισήγηση που συνυπογράφουν δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν από το Δημοτικό συμβούλιο την επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου που χαρακτηρίζει τον χώρο ακατάλληλο για χωροθέτηση ΣΜΑ και ταυτόχρονα την ταχύτατη έναρξη των διαδικασιών για την ανεύρεση νέου κατάλληλου χώρου.

Η Δημοτική αρχή απαντά ότι έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία του ΣΜΑ στον Αποκόρωνα. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τσιβαρά, Κώστας Βροντάκης, καλεί Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν την ακαταλληλότητα του χώρου που, όπως εκτιμά ο κ. Βροντάκης, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κείμενο που υπογράφουν 7 θεσμοθετημένοι φορείς του Αποκόρωνα τονίζεται:

Με την επικείμενη δημιουργία-εγκατάσταση ΣΜΑ στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων Καλυβών ανάμεσα σε Τσιβαρά και Βάμο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αντιδρούμε στις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής που υποτιμούν την νοημοσύνη μας με τον τρόπο που προσπαθεί να επιβάλλει τη δημιουργία ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο, και κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης απογοητεύει και εξοργίζει.

Οι ΣΜΑ εντός Αττικής που ευαγγελίζεται η Δημοτική Αρχή είναι προσωρινές κατασκευές με 5ετή ημερομηνία λήξης.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν μαζευτεί ήδη 800 υπογραφές κατοίκων όπου έχουν κατατεθεί στο τμήμα περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανιών, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην λογική της δημιουργίας ΣΜΑ δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς άμεση σύνδεση με την εθνική οδό. Ζητούν από την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει περαιτέρω στην μελέτη, καθώς η περιοχή θα υποστεί υποβάθμιση σε όλους τους τομείς της προσωπικής και επαγγελματικής δραστηριότητας τους, λόγω του αναμενόμενου κυκλοφοριακού προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και λόγω της όχλησης των απορριμματοφόρων και των τριαξονικών που θα διέρχονται καθημερινά από τα χωριά τους.

Το εν λόγω σημείο σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει αλλά αντιθέτως επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών και θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση στους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι κινήσεις αυτές εντυπωσιασμού θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό όσο δεν γίνεται μια έγκυρη και ανοιχτή ενημέρωση ώστε να απαντηθούν από χείλη ειδικών, οι αγωνίες και οι ανησυχίες των κατοίκων. Θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Απαιτούμαι την ενημέρωση επιτέλους των φορέων και των δημοτών της περιοχής, την άμεση απόσυρση του επιλεγμένου σημείου και μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό με την συμμετοχή των δημοτών και των αρμόδιων φορέων να βρεθεί η ιδανική λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης ΣΜΑ στον Αποκόρωνα.

Οι φορείς και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν μέχρις ότου δικαιωθούν, ακόμα και αν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι υπέρ της δημιουργίας ΣΜΑ στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τσιβαρά, Κώστας Βροντάκης, μίλησε την Δευτέρα στην ΕΡΤ Χανίων. Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος