Χανιά: Και στο Ελαφονήσι το φαινόμενο της άμπωτης (εικόνες)

Μετά την παραλία της Αμμουδάρας στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, η άμπωτη έκανε αισθητό αποτύπωμά της και στο Ελαφονήσι Χανίων.

Χανιά: Και στο Ελαφονήσι το φαινόμενο της άμπωτης (εικόνες)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ το θαλάσσιο νερό επανέρχεται στην κανονική του έκταση σταδιακά. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Δεσποτάκη, που τράβηξε εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες, η θάλασσα στο Ελαφονήσι έχει υποχωρήσει περίπου 35 εκατοστά.

Χανιά: Και στο Ελαφονήσι το φαινόμενο της άμπωτης (εικόνες)

Σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπο Φασουλά, πρόκειται για «ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», αυτή την εποχή και δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς.

«Αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο.

Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», τόνισε ο κ. Φασουλάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ Ηρακλείου, ο κ. Φασουλάς, δεν αποκλείει ρόλο να έπαιξε και ο ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία, αφού «τέτοιες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί ότι μεταμορφώνουν το σχήμα της γης, που πάλλεται λίγο», οπότε ενίσχυσε το φαινόμενο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος