Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τους ναυαγούς του «Ηράκλειον» & παρουσίαση βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» (ηχητικό)

Εκδήλωση μνήμης για το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 7:30μ.μ., στον χώρο της πρώην πισίνας του Ξενία στα Χανιά.

Στην εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «Ηράκλειον – SOS Βυθιζόμεθα» των Παναγιώτη Μπελώνη και Πηγής Μπελώνη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “ΚΕΔΡΟΣ” και γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς επανεκδόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τους ναυαγούς του «Ηράκλειον» & παρουσίαση βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» (ηχητικό)

Το βιβλίο, όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων, η συγγραφέας Πηγή Μπελώνη, βασίζεται στην καταγραφή των πραγματικών γεγονότων του ναυαγίου του επιβατικού πλοίου «Ηράκλειον» το οποίο έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966. Στηρίζεται, στις προσωπικές σημειώσεις και αφηγήσεις του τελευταίου διασωθέντος ναυαγού, του Παναγιώτη Μπελώνη πατέρα της συγγραφέα, στις μαρτυρίες των διασωθέντων συντρόφων του, σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια διάσωσης, σε ειδικούς επιστήμονες και κυρίως σε μια πολύχρονη αρχειακή έρευνα.

«Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν επιθυμία του πατέρα μου. Ένιωθε ότι το όφειλε στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και στην μνήμη όσων χάθηκαν τόσο άδικα» τόνισε η κ. Μπελώνη και πρόσθεσε: «Με σεβασμό και δέος στα εκατοντάδες θύματα, το βιβλίο μου θα ήθελα, εκτός από φόρος τιμής να είναι η κραυγή τους, η ίδια με την τελευταία τους πριν χαθούν, για τα λάθη και τις παραλείψεις του τότε κυρίαρχου κομματικού συστήματος, της εξαρτημένης κρατικής γραφειοκρατίας και της ασύδοτης δραστηριότητας μέρους της εφοπλιστικής ελίτ της δεκαετίας του 60, που απαξιώνοντας την ανθρώπινη ζωή, προκάλεσαν αυτό το εγκληματικό θαλάσσιο ατύχημα και βύθισαν στη δυστυχία και τον πόνο μια ολόκληρη χώρα».

Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου κράτησε 13 χρόνια.

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τους ναυαγούς του «Ηράκλειον» & παρουσίαση βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» (ηχητικό)

Στόχος της εκδήλωσης της Δευτέρας, όπως είπε η κ. Μπελώνη είναι να εντοπιστούν επιζώντες και συγγενείς επιζώντων του ναυαγίου, ώστε να καταστεί δυνατό να ακουστούν οι φωνές τους, αλλά και τα βιώματα από τη μέρα εκείνη που είχε βυθίσει στο πένθος τα Χανιά και τη χώρα.

Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές απευθύνουν θερμό κάλεσμα συμμετοχής σε όσους ανθρώπους συνδέονται με το συγκεκριμένο ναυάγιο.

Συντονιστής της εκδήλωση θα είναι ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ενώ για τα γεγονότα της εποχής αλλά και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Παρασκευάς Περάκης – δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”
  • Μανώλης Πιμπλής – δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου
  • Μαρία Συρρή – φιλόλογος, ιστορικός
  • Αντώνης Σκαμνάκης – Αν. Καθηγητής Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ στο ΑΠΘ
  • Αναστάσιος Δημητρακόπουλος – αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
  • Πηγή Μπελώνη – συγγραφέας

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων, Αντιπεριφέρεια Χανίων, ΕΒΕΕΧ Χανίων (Εμπορικό κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο), ΟΕΣΚ (Ομοσπονδία Εμπόρων Κρήτης), Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Ηράκλειον – SOS Βυθιζόμεθα» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο 49ο  Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων νέων συγγραφέων του «Κέδρου».

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τους ναυαγούς του «Ηράκλειον» & παρουσίαση βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» (ηχητικό)

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Μπελώνη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος