Χανιά: Αναστολή κινητοποιήσεων των εργαστηριακών γιατρών (ηχητικό)

Στηναναστολή των κινητοποιήσεών τους λόγω των ευρωεκλογών, προχώρησαν οι εργαστηριακοί γιατροί, μετά από περίπου τρεις εβδομάδες αποχής από τα καθήκοντά τους. Οι γιατροί δηλώνουν ρητά ότι παραμένουν σε στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει σε όλα όσα τους είχε δεσμευτεί, δηλώνοντας ότι σε αντίθεση περίπτωση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Καστρινάκης αναφέρθηκε σε πραγματικά περιστατικά ακραίας συνταγογράφησης.Μας στέλνουν γυναίκες με παραπεμπτικό εξετάσεων για προστάτη, αλλά και υπερήλικες γυναίκες για εξετάσεις γονιμοποίησης“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαστηριακών γιατρών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τρομακτικές συνέπειες σε βάρος εργαστηριακών γιατρών, όπως προκύπτουν από τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας του συστήματος σήμερα. Ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση του clawback, που τους έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι, «Δεν είναι μόνο το χρέος και η οικονομική ζημιά. Αυτό το χρέος έχει δημιουργήσει μία ακόμα θηλιά: Συνάδελφοι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, δεν μπορούν. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε συνάδελφος ο οποίος παίρνει σύνταξη 1240 ευρώ και η δόση του χρέους του είναι 1260 ευρώ.  Στην περίπτωση μιας εργαστηριακής γιατρού που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, τα παιδιά της υποχρεώθηκαν να αποποιηθούν την κληρονομιά, αφού δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τον ΕΟΠΥ. Το πρόβλημα θα έχει συνέπειες και την χρονιά που έρχεται, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού, ο ΕΟΠΥ θα βάλει 500 εκατομμύρια. Βάση του μνημονιακού μέτρου που παραμένει σε ισχύ, οι εργαστηριακοί γιατροί θα καταβάλλουν περίπου 725 εκ.  Συμπέρασμα; Οι εργαστηριακοί «κρατάνε όλον τον ΕΟΠΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Καστρινάκη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων μέχρι τις 20 Ιουνίου, αν και ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι μακροπρόθεσμος.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τους εργαστηριακούς γιατρούς

Στο μεταξύ, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε χθες Δευτέρα, ο Γιώργος Καστρινάκης, εκπρόσωπος των εργαστηριακών γιατρών και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών που αφορούν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογερής τους ενημέρωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη εκδώσει υποστηρικτική στα αιτήματά τους απόφαση, ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ τόνισε ότι θα εισηγηθεί σχετικά στο Υπουργείο Υγείας και στους βουλευτές Χανίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος