Αλεξανδρούπολη: To ΔΠΘ τίμησε τον εμπνευστή της Παγκόσμιας Ημέρας για το σύνδρομο Down

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύτηκε ο διεθνούς φήμης Γενετιστής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης της Ελβετίας κ Στυλιανός Ε. Αντωναράκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχτές στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά την διάρκεια της τελετής, έγινε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ, Καθηγητή κ. Πλουμή Πασαδάκη ενώ τον Ακαδημαϊκό Έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η Εισηγήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής κ. Περιστέρα Πάσχου. Η αναγόρευση του κ. Αντωναράκη σε επίτιμο διδάκτορα, πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μαρία Γρηγορίου.

Ακολούθησε ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «Γονιδιώματα, Εξέλιξη και Γονιδιωματική Ιατρική». Ο Καθηγητής κ. Αντωναράκης μίλησε για τα άλματα της επιστήμης της Γενετικής και την στροφή προς την εξατομικευμένη γενετική ιατρική που θα βασίζεται στο ξεχωριστό γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου. Υπογράμμισε επίσης τα ηθικά θέματα που εγείρονται με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και την ανάγκη να γεφυρώσουμε το λεγόμενο «θεραπευτικό χάσμα», το κενό δηλαδή που υπάρχει ανάμεσα στη δυνατότητα να διαγνώσουμε μια ασθένεια και τη δυνατότητα να την θεραπεύσουμε.

«Η γνώση για το γονιδίωμα έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια. Μπορεί κανείς να διαγνώσει πάρα πολλές κληρονομικές αρρώστιες μπορεί να κάνει μια εμβρυακή διάγνωση.Για τις άλλες ασθένειες που είναι πολύ συχνές και έχουμε προδιαθέσεις όλοι μας, για αυτές τις αρρώστιες ακόμη δεν είμαστε σε θέση να έχουμε σαφή διάγνωση της προδιάθεσης,» δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο καθηγητής κ. Αντωναράκης και τόνισε πως «αυτό που αλλάζει τα επόμενα 3-4 χρόνια είναι οι διαγνώσεις που θα κάνει κανείς για τους όγκους, γιατί όλοι οι καρκίνοι που παθαίνουμε είναι γενετικές αρρώστιες γονιοδιωματικές αρρώστιες των καρκινικών κυττάρων.»

«Πάρα πολλά κέντρα σε όλο τον κόσμο μελετάνε το γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων να βρούνε ποιες επιπρόσθετες διαφορές υπάρχουν σε αυτά τα κύτταρα, έτσι ώστε να μπορέσει να καθορίσει κανείς ακριβή θεραπεία,» είπε ο κ. Αντωναράκης και υπογράμμισε πως «στην ογκολογία η γενετική τα επόμενα πέντε (5) χρόνια θα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ενώ στις κληρονομικές αρρώστιες είχε και έχει την σημασία της που ο ιατρικός κόσμος την ξέρει, στα νεοπλάσματα όμως θα είναι το καινούργιο πράγμα στην Ιατρική, θα είναι η γονιδιακή μελέτη των όγκων.»

Ο Καθηγητής κ. Αντωναράκης είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στη Μοριακή και Ιατρική Γενετική με εξέχοντα ρόλο στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και τη μελέτη της γενετικής αιτιολογίας του συνδρόμου Down αλλά και ασθενειών όπως η β-θαλασσαιμία.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Διεθνές Βραβείο Jerome Lejeune, με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής και με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος