«Είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε και να ορίσουμε τους εθνικούς στόχους και σκοπούς που το σύστημα μεταφοράς ,το ελληνικό ,το πανελλαδικό έρχεται να εξυπηρετήσει. Αυτό έχει σαν παράλληλη αναγκαιότητα, την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακός στόχος ,τέτοιο που όλα τα έργα να έχουν μια άρθρωση και να μην είναι έργα τύπου «κουρελού», όπως συνήθως γίνονται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.»
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το 1οΔιεθνές Συνέδριο για τις Συνδυασμένες μεταφορές οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν εχτές στην Αλεξανδρούπολη με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και καθηγητών από έξι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, καθώς και την συμμετοχή Διεθνών Οργανισμών ,όπως τη Διεθνή Ένωση οδικών μεταφορών , την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών και την Διεθνή Ένωση Ερευνητών της Γερμανικής Ερευνητικής Κοινότητας .
Στο συνέδριο προτάθηκε η Δημιουργία Αρχής «Επιτροπής Εθνικής Πολιτικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού» καθαρά τεχνοκρατικού χαρακτήρα, καθώς και η Νομοθέτηση της Μελέτης Σκοπιμότητας – Βιωσιμότητας, ως βασική απαίτηση για κάθε χρηματοδότηση.
«Έχουμε μια πανσπερμία έργων τα οποία προτείνονται χωρίς καμιά αξιολόγηση, χωρίς καμιά διαδικασία και ξέρουμε τι συνέπειες έχουν αυτά τα έργα τόσο υπό μορφή κόστους και οφέλους ,όσο και κοινωνικών επιπτώσεων με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συχνά να συζητάμε ιδέες που έχουν πέσει απλώς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η μέσα στην Βουλή,» είπε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιάννης Μουρμούρης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου και πρόσθεσε πως «η εγκυρότητα της ευρύτατα διαδεδομένης αντίληψης ότι, η μεταφορά ενεργοποιεί νέα παραγωγική δραστηριότητα είναι υπό αμφισβήτηση.»
«Οι αρνητικές συνέπειες έργων χωρίς μελέτες Σκοπιμότητας-Βιωσιμότητας είναι μεγάλες και ιδιαίτερα επίπονες στην ελληνική υποτονική οικονομία,» είπε ο κ. Μουρμούρης και υπογράμμισε πως όταν κάνουμε έργα χωρίς μελέτες Σκοπιμότητας-Βιωσιμότητας, έχουμε υπονόμευση της ανάπτυξης .
Το συνέδριο διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Δήμο Αλεξανδρούπολης.
ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Όλγα Ορφανίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος