Αλεξανδρούπολη 10ο Π.Σ.Θ –ψήφισμα με 16 σημεία

Την σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου –προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης, προτάσσουν ως κυρίαρχο αίτημα οι φορείς και οι 13 Δήμαρχοι της Θράκης μέσα από ψήφισμα 16 σημείων το οποίο αναγνώστηκε εχτές από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ Ευάγγελο Λαμπάκη, μετά την ολοκλήρωση του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών (Π.Σ.Θ.)που πραγματοποιήθηκε από 11-13 Δεκεμβρίου στις Φέρες.

Όπως σημειώνουν «η γεωπολιτική θέση της Θράκης δεν ευνοεί έργα και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή, όπως το γκρέμισμα του «φράχτη του Έβρου» και η δημιουργία HOT SPOT.

Οι φορείς μεταξύ άλλων ζητούν:

Οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των πλημμυρικών καταστροφικών φαινομένων με αντιπλημμυρικά έργα και ισχυρά αναχώματα, για να γίνει ο Έβρος πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής.

Άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Θράκης, όπως του ζεόλιθου, του πρωτογενούς τομέα και της γεωθερμίας.

Επαγρύπνηση για την απειλή από την σχεδιαζόμενη ΕΟΖ μέσω των φορολογικών ζωνών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και της πίεσης για τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό λόγο στην δημιουργία επενδύσεων.

Ενίσχυση των πρωτοβουλιών διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των κακών πολιτικών.

Πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Σαμοθράκης, ενός νησιού με μεγάλη αξία για τη χώρα και τεράστιες δυνατότητες με σύνδεση ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Ίμβρο-Τσανάκαλε και Αίνο.

ΨΗΦΙΣΜΑ
10ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών υιοθετεί και προτείνει ως άξονες και θέματα διεκδίκησης και υλοποίησης τα κάτωθι σημεία που δεν είναι μεγαλεπήβολα και ανέφικτα αλλά υλοποιήσιμα και μετρήσιμα .

Η κύρια ευθύνη για την κατάκτηση αυτών των στόχων, που είναι η έναρξη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Θράκη ανήκει στην πολιτεία η οποία πρέπει αντιμετωπίσει τη Θράκη ως εφαλτήριο και πυλώνα για την νέα αναγεννητική πορεία της χώρας.

1. Άμεσα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου –προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης.
2 .Θεσμοθέτηση τακτικών «συνάξεων» των θεσμικών εκπροσώπων της Θράκης με στόχο την επικαιροποίηση των προβλημάτων – αιτημάτων μας και τη δημιουργία δικτύου Θρακών προσωπικοτήτων που ζουν έξω από τη Θράκη και φίλων –υποστηρικτών του τόπου μας.
3.Η γεωπολιτική θέση της Θράκης δεν ευνοεί έργα και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή, όπως το γκρέμισμα του «φράχτη του Έβρου» και η δημιουργία HOT SPOT.
4.Ανάδειξη του ρόλου και των δυνατοτήτων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων ως σημαντικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης και σύνδεσή του με την Εγνατία οδό και τη ΒΙΠΕ.
5.Αναμόρφωση και λειτουργία των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ της Θράκης και επίλυση του προβλήματος καταβολής της υποχρέωσης από την πολιτεία της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας 12% των επιχειρήσεων της περιοχής.
6.Επαγρύπνηση για την απειλή από την σχεδιαζόμενη ΕΟΖ μέσω των φορολογικών ζωνών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και της πίεσης για τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό λόγο στην δημιουργία επενδύσεων.
7.Άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Θράκης, όπως του ζεόλιθου, του πρωτογενούς τομέα και της γεωθερμίας.
8.Οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των πλημμυρικών καταστροφικών φαινομένων με αντιπλημμυρικά έργα και ισχυρά αναχώματα, για να γίνει ο Έβρος πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής.
9.Ενίσχυση των πρωτοβουλιών διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των κακών πολιτικών.
10.Πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Σαμοθράκης, ενός νησιού με μεγάλη αξία για τη χώρα και τεράστιες δυνατότητες με σύνδεση ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Ίμβρο-Τσανάκαλε και Αίνο.
11.Παροχή κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους για τη δημογραφική ενίσχυση της Θράκης.
12.Οριστική λύση της επιδότησης ενοικίου στους παλιννοστούντες ομογενείς που ζουν στη Θράκη ως και την επαναχορήγηση της σύνταξης στους δικαιούχους καθόσον υπαιτιότητι της πολιτείας πτωχοποιήθηκε σε επικίνδυνο βαθμό επιβίωσης πληθυσμιακά από τμήμα της Θράκης.
13.Επέκταση του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου μέχρι και το Ορμένιο για την θεμελίωση του ανταγωνιστικού κομίστρου ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη –Ίμβρο –Τσανάκαλε -Αίνο.
14.Άνοιγμα της σχολής των δοκίμων αστυφυλάκων Ξάνθης.
15.Ενίσχυση από το κεντρικό κράτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δεδομένο ότι προσθέτει κοινωνική πολιτιστική και οικονομική αξία στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης.
16.Παρέμβαση της Πολιτείας επιτέλους στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, προκειμένου διατηρώντας την αρχιτεκτονική του τοπίου να δοθεί λύση στα προβλήματα των κατ’ ουσίαν προστατών των εκεί συνόρων μας ήτοι αλιέων, κτηνοτρόφων κ.λ.π.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος