Ζάκυνθος: Εντυπωσίασε η μεσαιωνική “Γκιόστρα”

Με τον εντυπωσιακότερο τρόπο έκλεισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της “Giostra di Zante”, με παρέλαση των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και ιππικούς αγώνες δεξιοτεχνίας.

Πλήθος κόσμου απόλαυσε τους 7 ιππότες, που διαγωνίστηκαν στο αγώνισμα της Γκιόστρας.

Ο κάθε ιππότης, έχοντας δεμένο στο μπράτσο το μαντήλι της δεσποσύνης του, επιχειρούσε έφιππος να αποσπάσει με το κοντάρι του έναν κρίκο που κρεμόταν σε αψίδα.

Το θέμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μετά από τις πέντε προσπάθειες του κάθε ιππότη, όχι πάντα ανώδυνες αφού υπήρξαν και πτώσεις των αλόγων, ο νικητής έλαβε το έπαθλο, ένα μεσαιωνικό ξίφος, και έκανε τον γύρο του θριάμβου μαζί με τη δεσποσύνη πάνω στο άλογό του.

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου, μια μεγάλη, μοναδική στην Ελλάδα Πανευρωπαϊκή γιορτή μεσαιωνικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναβίωσε και πάλι μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω πανδημίας.

Ζάκυνθος: Εντυπωσίασε η μεσαιωνική “Γκιόστρα”

Ιστορικά ξεκίνησε γύρω στο 1500 από την Ιταλία. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στα Ιόνια Νησιά, όπου οι αριστοκράτες της εποχής επεδείκνυαν τις ικανότητές τους, ενώ μετείχαν και λαϊκοί σε υποστηρικτικούς ρόλους.

Μάλιστα, ήταν η μόνη μέρα, που επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Ζάκυνθος: Εντυπωσίασε η μεσαιωνική “Γκιόστρα”

Φέτος έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από την Ιταλία η ομάδα Giostra Cavalleresca di Sulmona, από το Σαν Μαρίνο η ομάδα La Corte di Olnano e la Compagnia dell‘Istrice, η ομάδα Krumlovští pištci από την Τσεχία, καθώς και από την Κροατία η ομάδα Viteško Alkarsko Društvo Sinj. Από τα Ιόνια Νησιά παραβρέθηκαν ομάδες, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, το Λύκειο Ελληνίδων Κεφαλονιάς (παράρτημα Αργοστολίου), ο χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας», ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας. Από την Ζάκυνθο συμμετείχαν, η ομάδα «Συκολιθιά» Αμπελοκήπων, ο σύλλογος Σκουλικάδου «Ερωτόκριτος» η Ολυμπιάδα Ζακύνθου, η Σχολή Χορού «Παλμός» Ανδριανής Μαρούλη, και η Σχολή Χορού Σόνιας Μηχανού.

Ζάκυνθος: Εντυπωσίασε η μεσαιωνική “Γκιόστρα”

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος