Πλημμυρισμένος ο κάμπος στο Κομπότι Άρτας όπου έπεσε γέφυρα (βίντεο)

Στο Νομό Άρτας δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία GAIA που έπληξε με ένταση το Σαββατοκύριακο την Ήπειρο.

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ιωαννίνων Βασίλης Σιώμος απο την Άρτα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του τελευταίου εικοσιτετράωρου κατερρεύσε το πρώτο τμήμα και το βάθρο της  γέφυρας, που συνδέει την Άρτα με το Κομπότι και η πίεση του νερού της έχουν δώσει μεγάλη κλίση.

Αυτοψία κλιμακίου υπό τον Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη

Πλημμυρισμένος ο κάμπος στο Κομπότι Άρτας όπου έπεσε γέφυρα (βίντεο)Αυτοψία στην γέφυρα που τμήμα της κατάρρευσε την Κυριακή το μεσημέρι από τα ορμητικά νερά, πραγματοποίησαν, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τεχνικό κλιμάκιο της περιφέρειας. Η γέφυρα συνέδεε την Άρτα με το Κομπότι και έδινε πρόσβαση στα κτήματα και σε οικισμούς του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Προσωρινή λύση στο πρόβλημα θα δώσει η κατασκευή άμεσα μεταλλικής γέφυρας τύπου Bailey. Λόγω της κατάρρευσης, οι κάτοικοι θα πρέπει να διανύσουν απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο χωριό.

Κατάρρευση και το 2015

Η ίδια γέφυρα είχε κατέρρευσει στο ίδιο τμήμα και το 2015, ενώ υπήρχε και καινούργιο τσιμέντο που έπεσε ανάμεσα στα δύο πρώτα βάθρα. Η πίεση του νερού, όμως φαίνεται ότι χαλάρωσε το έδαφος και φαγώθηκαν τα βάθρα. Σε λίγη ώρα μάλιστα θα φτάσει στην περιοχή και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για να δει από κοντά την ζημιά. Ο δρόμος δεν εξυπηρετεί οικισμούς αλλά κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς υφίστανται και εναλλακτικές οδοί.

Κάποιοι αγρότες της περιοχής, ανέφεραν στο ertnews.gr, ότι έγιναν παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού, από όπου λήφθηκαν υλικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτά πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα η ροή του νερού και φυσικά να δέχονται τα βάθρα μεγαλύτερη πίεση.

Οι δραματικές στιγμές

Όσον αφορά τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν στην περιοχή ο Βασίλης Σιώμος τόνισε οτι «πήραμε και σώσαμε οδηγό που ήταν βέβαιο ότι θα χτυπούσε επάνω στα πεσμένα δέντρα. Η ορατότητα ήταν μηδέν κι εμείς τελευταία στιγμή καταφέραμε και σταματήσαμε το αυτοκίνητο πριν πέσουμε σε δέντρο. Ενημερώσαμε την αστυνομία και μας είπαν αν μπορούμε να παραμείνουμε να κάνουμε σήμανση, έτσι ώστε να προφυλάξουμε κι άλλους οδηγούς, το κάναμε μείναμε με αλάρμ στο δρόμο και προσπαθούσαμε να τους ενημερώσουμε. Και ήταν το χαμόγελο που εισέπραξα από τους οδηγούς που μας ευχαρίστησαν που δεν τραυματίστηκαν. Βρισκόμασταν ανάμεσα σε πεσμένα δένδρα. Κάποια στιγμή ήρθε και το λεωφορείο που κάνει το δρομολόγιο Ιωάννινα Αθήνα και αυτό το μετακινήσαμε λίγο πιο μπροστά να φύγει από τα δέντρα, απο όπου ακουγόταν συνέχεια κραδασμοί. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες“.

Πλημμύρισε ο κάμπος στο Κομπότι

Από την έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες με εσπεριδοειδή στο κάμπο Κομποτίου. Στην Κόπραινα, κινδύνεψε μια ηίκιωμένη ιδιοκτήτρια καφενείου, αφού η γύρω περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη.

Κατέρρευσαν σπίτια στους Μελισσουργούς

Καταστροφές σημειώθηκαν όμως και στο χωριό Μελισσουργοί, όπου υπήρξε επίσης κατολίσθηση με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ κινδυνεύει και  ένα δεύτερο σπίτι που δέχτηκε όλο το μεγάλο φορτίο τόσο από το σπίτι που κατέρρευσε όσο και από φερτά υλικά. Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στην περιοχή για αυτοψία.

Ζημιές και σε άλλη γέφυρα

Εν τω μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει το επόμενο διάστημα η πεζογέφυρα στην περιοχή Ραφτανίτικο των Τζουμέρκων, κοντά στη γέφυρα της Πλάκας. Στη γέφυρα παρουσιάστηκαν ζημιές, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο κεντρικό βάθρο της.

Επίσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα κυπαρίσσι που είχε στεγνώσει, έπεσε πάνω στο σκέπαστρο της παλιάς εκκλησίας, στην Κουμαριά Ιωαννίνων. Πρόκειται για την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια εκκλησία 400 ετών.

Τέλος, πτώσεις δέντρων, ζημιές σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο καθώς και διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος