Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 5,2 και 4,5 Ρίχτερ στη Σάμο – Σε επιφυλακή σεισμολόγοι και κάτοικοι

Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία στη Σάμο που αναστατώθηκε από ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  στις 13:10, 17 χλμ. νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου και με εστιακό βάθος 12,8 χλμ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 12:56 είχε σημειωθεί ο προσεισμός των 4,7 Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Πυθαγόρειο και με εστιακό βάθος στα 13,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ελέγχθηκαν και οι 4 δήμοι και δεν υπάρχουν ζημιές.

Το επίκεντρο των νέων σεισμών δεν έχει σχέση με την περιοχή του καταστροφικού σεισμού που έγινε στις 30 Οκτωβρίου του 2020, όπως διευκρινίζεται.

«Νωρίς να πούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός»

Θέλει ιδαίτερη προσοχή γιατί ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγαλύτερος από τον πρώτο, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είμαστε σε καλό στάδιο διαχείρισης του φαινομένου, είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με όλες τις υπηρεσίες, δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων και δεν αναφέρθηκαν πουθενά προβλήματα από τη σεισμική δόνηση.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ασθενείς σεισμικές δονήσεις η πρώτη 19 λεπτά μετά τα 5,2 Ρίχτερ, μεγέθους 3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή που έγινε και ο ισχυρός σεισμός δηλ. 17 χλμ. νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου και είχε εστιακό βάθος 17,2 χλμ. και άλλη μία στις 13:37 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ 16 Χλμ. ΒΔ του Αγαθονησίου και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης, Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος