Πυρκαγιά στην Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Εθνικό Πάρκο (video)

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για έβδομη ημέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς προς την Λευκίμμη, με την βοήθεια των εναέριων μέσων. Υπολογίζεται πως έχουν καεί μέχρι τώρα 23.000 στρέμματα δάσους. Ένα άλλο μέτωπο βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα,ενώ αναζωπύρωση υπάρχει κοντά στον οικισμό Λυκόφι.

Στόχος των δυνάμεων που επιχειρούν είναι να υπάρξει σήμερα οριοθέτηση της πυρκαγιάς, καθώς από αύριο Πέμπτη (28/7) αναμένονται άνεμοι αυξημένης έντασης.

Οι άνεμοι που αυξήθηκαν σε ένταση και το βράδι της Τρίτης, αναζωπύρωσαν την φωτιά, αλλά οι επίγειες δυνάμεις, μέσω των αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες από μηχανήματα του στρατού, της πυροσβεστικής και εθελοντών, κράτησαν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σήμερα στο να μην φτάσει η φωτιά στο πάρκο με τις κεραίες κοντά στην Λευκίμμη, όπου υπάρχει πυκνό τμήμα δάσους που θα δημιουργήσει νέο μέτωπο. Για να αποφευχθεί αυτό, οι πυροσβέστες και ο Στρατός έχουν δημιουργήσει δύο αντιπυρικές ζώνες.

Όλη η περιοχή και τα χωριά της Δαδιάς, του Προβατώνα, της Λύρας και της Λευκίμμης, που βρίσκονται κοντά στο δάσος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 23/1/2023, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην απελευθέρωση πιστώσεων, τόσο για την αντιμετώπιση την κατάστασης, όσο και στην ταχύτερη αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δάσος.

Οι ομάδες δασυπορόσβεσης, ο στρατός και οι πολλοί εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθεί ο κύριος πυρήνας του παρθένου δάσους, τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Σημαντική είναι η προσφορά των εθελοντών από όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που βρίσκονται στην Δαδιά, προσφέροντας τρόφιμα ή ακόμα και μαγειρεύοντας φαγητό το οποίο προσφέρουν σε όσους εργάζονται στα μέτωπα της φωτιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν περισότεροι από 320 πυροσβέστες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές αλλά και υλοτόμοι. Η φωτιά είναι έρπουσα και παραμένει ενεργή, χωρίς να φαίνεται. Ανάλογα με την φορά και την ένταση του ανέμου, δημιουργούνται νέες εστίες.

Ογδόντα άτομα προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης» διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιά στης Δαδιά Σουφλίου Έβρου.

“Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην πυρκαγιά, έχουμε φέρει νέα μηχανήματα έργου για να αναπτύξουμε νέα αντιπυρική ζώνη για να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιά στην πιό σημαντική ζώνη” ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, που βρίσκεται στην περιοχή επιβλέποντας τις επιχειρήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος