Με αυτοκίνητα και πούλμαν φτάνουν στον Προμαχώνα Έλληνες ομογενείς και Ουκρανοί πολίτες για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα σύνορα έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες, πολλοί εκ των οποίων Έλληνες ομογενείς..
Άνθρωποι με τα υπάρχοντά τους σε μια βαλίτσα, ταλαιπωρημένοι από την αγωνία του πολέμου και τις μέρες που πέρασαν στον δρόμο, σε έναν αγώνα να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας. Στην κάμερα της ΕΡΤ περιγράφουν την φρίκη του πολέμου. Πέφτουν ανακουφισμένοι στην αγκαλιά των συγγενών τους.
Το πρώτο λεωφορείο έφτασε στον Προμαχώνα χθες Κυριακή ενώ σήμερα έφτασε άλλο ένα. Περιγράφουν εικόνες που η Ευρώπη είχε να ζήσει δεκαετίες. Χιλιάδες άνθρωποι, επί μέρες μέσα σε αυτοκίνητα, να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Πίσω τους, ακούν τις εκρήξεις, τα όπλα, την φρίκη του πολέμου.
Με δάκρυα στα μάτια, ζητούν βοήθεια. Κάποιοι άφησαν πίσω τους δικούς τους, που διάλεξαν να υπερασπίσουν των γη των προγόνων τους. Ανησυχούν για όσους προσπαθούν τώρα να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές. Λένε πως είναι δύσκολο να φύγει κάποιος τώρα. Μπλόκα και σημεία ελέγχου παντού. Οι δρόμοι έχουν γίνει επικίνδυνοι.
Για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή οδηγία εικοσαετίας η οποία προβλέπει ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτούς τους ανθρώπους. Φτάνοντας στα σύνορα θα λάβουν έκτακτη άδεια παραμονής που τους δίνει το δικαίωμα εργασίας, για έναν χρόνο, χωρίς να χάνουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
“Οι πρώτοι Ουκρανοί που ήλθαν στην Πολωνία, όπως μου είπε ο Πολωνός ομόλογός μου, είναι ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω με την πρώτη ευκαιρία. Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα” ανέφερε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε να συμβάλουν στην ανακατανομή προσφυγικών ροών από την Ουκρανία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος