Λήμνος: “Open Air Museum” για την εκστρατεία των ANZAC-Συνάντηση Λ. Μενδώνη με D. Perrottet (ηχητικό)

Η υλοποίηση του προγράμματος Open Air Museum, που σκοπό έχει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Λήμνου ως βάση για την εκστρατεία των ANZAC βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον πρωθυπουργό της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Dominic Perrottet.

Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία όπου χθες παρακολούθησε την καθιερωμένη τελετή της Anzac Day.

Λήμνος: “Open Air Museum” για την εκστρατεία των ANZAC-Συνάντηση Λ. Μενδώνη με D. Perrottet (ηχητικό)

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού η παρουσία της υπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις της Anzac Day έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ξεκινά στη Λήμνο η υλοποίηση του προγράμματος του Open Air Museum, που σκοπό έχει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Λήμνου ως βάση για την εκστρατεία, την στρατοπέδευση, τον εφοδιασμό, την ιατρική περίθαλψη και την ανάπαυση των στρατευμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των ANZAC και της προσφοράς τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δημιουργία διαδρομών, ειδικών σημάνσεων και σημείων πληροφόρησης στον ιστορικό τόπο της Λήμνου, όπου και βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του υπουργείου Βετεράνων της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται στο πρόγραμμα, καθώς έχει άμεση αρμοδιότητα.

Εντωμεταξύ, πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου στη Λήμνο, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Μούδρου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παύλος Κουντουριώτης». Το μεσημέρι έγινε κατάθεση λουλουδιών στην Αναμνηστική Πλάκα στην «Αυστραλιανή Προβλήτα», στον Άγιο Παύλο και ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στην Αναμνηστική Πλάκα «Μνημείο Αυστραλών» στο λιμάνι του Μούδρου και επίσκεψη και περιήγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης του Δήμου Λήμνου.

Το απόγευμα στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Πορτιανού θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος