Κρήτη: “Ανυπόστατα και παραπλανητικά” τα δημοσιεύματα για επικινδυνότητα του νερού

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΔΕΥΑ αλλά και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πλατανιά σε δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών στο πόσιμο νερό 27 περιοχών της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και οι Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Κρήτη: “Ανυπόστατα και παραπλανητικά” τα δημοσιεύματα για επικινδυνότητα του νερού

«Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση υπέρβαση του ορίου ασφαλείας, στο πόσιμο νερό που διατίθεται από τη ΔΕΥΑΒΑ στις περιοχές του Δήμου Πλατανιά τονίζει η επιχείρηση», χαρακτηρίζοντας το άρθρο «παραπλανητικό, αναληθές και ανακριβές».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ, Όλγα Κοτσελίδου, επίσης διέψευσε ρητά τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο -εκτός από την αναφορά στην ποιότητα νερού στο Γεράνι Δήμου Πλατανιά- συμπεριλαμβάνει τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο.

Η κ. Κοτσελίδου τόνισε ότι αφενός η ποιότητα των νερών παρακολουθείται από Ειδική Ομάδα Ειδικών της Ένωσης και αφετέρου ότι στο σύνολο της ισχύουσας Εθνικής και την Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το μέγιστο επιτρεπτό όριο που τίθεται για τη συγκέντρωση των Νιτρικών ιόντων (ΝΟ3) είναι τα 50 mg/λίτρο.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα υπέρβασης του ορίου, υπογράμμισε η κ. Κουτελίδου, η οποία παράλληλα υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΒΑ, τονίζει ότι «το συγκεκριμένο όριο ασφαλείας των 50 mg/λίτρο ορίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ, Guidelines for Drinking-water Quality, σελίδα 417a). Ακόμα και στις Η.Π.Α. (στις οποίες εσφαλμένα αναφέρεται το εν λόγω άρθρο) ο νόμος για το Ασφαλές Πόσιμο Νερό (SDWA) ορίζει μεν σαν μέγιστο επιτρεπτό όριο την τιμή των 10 mg/l για τη συγκέντρωση νιτρικών όμως εκφρασμένη σαν άζωτο, που ισοδυναμεί με 44 mg/l σε νιτρικά, δηλαδή αντίστοιχο με το όριο που ισχύει και στην εθνική μας νομοθεσία.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες της Κρήτης, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος