Κοζάνη: Αθώα τα στελέχη της ΔΕΗ και η… τέφρα για το εξασθενές χρώμιο

Αθώους έκρινε με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, τους δυο πρώην Διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ και την απαλλαγή του τρίτου λόγω παραγραφής. Τα τρία διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των κοινοτήτων, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής του Δήμου Κοζάνης.

Κοζάνη: Αθώα τα στελέχη της ΔΕΗ και η… τέφρα για το εξασθενές χρώμιοΗ υπόθεση που εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό μετά τις μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσαν το 2013 οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων με τους τρεις διευθυντές της ΔΕΗ να κατηγορούνται, για υποβάθμιση περιβάλλοντος, για κακή διαχείριση της τέφρας, που μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του Ελλησπόντου, όταν έγινε γνωστό από την ΔΕΥΑ Κοζάνης μετά από μετρήσεις η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Οι πρώην Διευθυντές της ΔΕΗ, πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για πλημμελή επιτήρηση και μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά τέφρας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης στην δίκη που έγινε τον Μάρτιο του 2019, επέβαλλε την ποινή φυλάκισης των 18 μηνών στα δυο στελέχη της ΔΕΗ, στον τρίτο κατηγορούμενο την ποινή των 8 μηνών ενώ κήρυξε αθώο τον τέταρτο.

Στη δίκη που διήρκησε 2 μέρες κατέθεσαν οι Πρόεδροι και κάτοικοι των χωριών που έπιναν νερό με εξασθενές χρώμιο χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς και μέλη των ερευνητικών ομάδων του ΑΠΘ και του ΕΜΠ που παρουσίασαν τις μελέτες που έκαναν, οι μεν για τον Δήμο Κοζάνης και οι δε για την ΔΕΗ. Στην πρώτη μελέτη, όπως παρουσιάστηκε, η μόλυνση των υπόγειων υδάτων με εξασθενές χρώμιο οφειλόταν στις αποθέσεις τέφρας της ΔΕΗ, ενώ στην δεύτερη ότι η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό οφειλόταν σε γεωλογικό φαινόμενο και όχι σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κοζάνη: Αθώα τα στελέχη της ΔΕΗ και η… τέφρα για το εξασθενές χρώμιοΥπήρξε προβληματισμός και στο δικαστήριο με την εισαγγελία να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε 10 επιστήμονες με 16 διαφορετικές προσεγγίσεις, πως μπορούμε να καταλήξουμε όταν εμείς είμαστε νομικοί και δικαστές». Οι δυο αντικρουόμενες επιστημονικές μελέτες όπως και οι κατηγορίες δεν βοήθησαν τελικά να αποδοθούν ευθύνες, με τους Προέδρους των κοινοτήτων να δηλώνουν την απογοήτευσή τους, για την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος μάλιστα του Αγίου Δημητρίου, Χάρης Πεχλιβανίδης, δήλωσε: «Αφού δεν ευθύνονται τα στελέχη της ΔΕΗ, δεν ευθύνεται η ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο, δεν ευθύνεται η τέφρα για το εξασθενές χρώμιο, μάλλον ευθύνονται οι κάτοικοι που αμέριμνοι έπιναν νερό με εξασθενες χρώμιο». Ο κ. Πεχλιβανίδης σημείωσε ότι οι κάτοικοι του χωριού έχουν καταθέσει ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ, συνεχίζοντας και στα αστικά δικαστήρια, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την απαίτηση της ΔΕΥΑΚ να πληρώσουν το νερό εκείνης της περιόδου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, απογοητευμένος επίσης τόνισε: «Για άλλη μια φορά αυτοί που φταίνε είναι μόνο οι κάτοικοι. Όλοι οι άλλοι είναι αθώοι. Από αύριο ένα από τα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να πάει στο σπίτι του. Δεν μπορεί ο Ελληνικός λαός να πληρώνει μελέτες και η μία μελέτη να λέει ότι φταίει η τέφρα και η άλλη ότι δεν φταίει».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου- Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, αφού αναφέρθηκε στην απουσία δημοτικής και περιφερειακής αρχής από το δικαστήριο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση λέγοντας: «Η δικαιοσύνη απέτυχε. Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους ποτέ να μην ξυπνήσουν ένα πρωί και μάθουνε ότι δίνανε στα παιδιά τους δηλητήριο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος