Καμία δωρεά οργάνων σώματος τα τελευταία 3 χρόνια στην Μαγνησία

Όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού». Οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 30-40%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό Μαγνησία, κυρίως από νέους ανθρώπους. Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας, με την ευκαιρία της αυριανής Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων.

Ειδικότερα, στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη, παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο). Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις. Και το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2018 δύο από πτωματικούς δότες, ενώ το 2019 στο Νομό έγιναν 3 μεταμοσχεύσεις, μία από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες, από μητέρες στους υιούς τους.

Από το 2020 και μέχρι στιγμής έχει γίνει μία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη. Αυτό δείχνει ότι είχαμε μεγάλη πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο στο Νομό, αλλά γενικά σε όλη την Ελλάδα. Η πτώση μπορεί να οφείλεται στην πανδημία του covid-19.

Καμία δωρεά οργάνων σώματος τα τελευταία 3 χρόνια στην Μαγνησία
Αναμονή 9- 10 χρόνια, για μεταμόσχευση νεφρού από τους πάσχοντες νεφροπαθείς της Μαγνησίας

Επίσης, το 2021 στη Μαγνησία καταγράφηκαν 3 μεταμοσχεύσεις, 1 από πτωματικό δότη και 2 από ζώντες δότες, από την σύζυγο στο σύζυγο και από μητέρα σε γιο. Το 2022 μέχρι στιγμής είχαμε τρεις μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, ενώ από ζώντες δότες δεν είχαμε καμία μέχρι στιγμής. Επίσης, στον νομό Μαγνησίας δεν έχει γίνει καμία δωρεά οργάνων τα τελευταία 3 χρόνια.

Όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το «δώρο ζωής» είναι τυχεροί αλλά δυστυχώς λόγω των ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών, ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, ενώ όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού». Οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 30-40%, με τη λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό Μαγνησίας, κυρίως από νέους ανθρώπους. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ., όπως επίσης αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός.

Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία υπάρχουν 240 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού βρίσκονται 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής (από 9 μέχρι 10 χρόνια και άνω).

Καμία δωρεά οργάνων σώματος τα τελευταία 3 χρόνια στην ΜαγνησίαΟ Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος Π.Ο.Ν. Βασίλης Γιαννακός χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσοι βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.
“Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:
Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…
Φανταστείτε την πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος