Τορόντο: Δωρεά του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο York

Το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, έπειτα από μια γενναιόδωρη προσφορά που έλαβε από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation-HHF), προχώρησε στην επέκταση του Προγράμματος Ελληνικής Ιστορίας, το οποίο στοχεύει στη διάσωση και καταγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του Καναδά.

Το σύνολο των αρχείων του Προγράμματος, το οποίο θα ονομαστεί πλέον Ελληνοκαναδικά Αρχεία του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, βιβλία, εικόνες, ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο τα οποία καταγράφουν τις εμπειρίες των Ελλήνων που μετανάστευσαν στον Καναδά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην επέκταση του υπάρχοντος αρχείου και θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό αρχείο που θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο York, παρέχοντας ένα πλαίσιο για τη μελέτη της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον Κόσμο.

Η συλλογή θα επιτρέψει στους ερευνητές να μιλήσουν για την ιστορία των νεοφερμένων Ελλήνων στον Καναδά, ενώ θα επεκταθεί δημιουργώντας μια δημόσια πύλη με δυνατότητα αναζήτησης όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν καταγεγραμμένες προσωπικές ιστορίες.

Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη θα βασιστεί στο έργο που ξεκίνησε το 2012 υπό την καθοδήγηση του τότε μεταπτυχιακού φοιτητή Κρίστοφερ Γράφο και του προϊσταμένου του, καθηγητή Σάκη Γκέκα, επικεφαλής του τμήματος Μοντέρνας Ελληνικής Ιστορίας. Τότε, Γράφος και Γκέκας, είχαν αρχίσει να συλλέγουν αναμνηστικά και σημαντικά αρχεία που τεκμηρίωναν την ιστορία Ελλήνων μεταναστών.

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Γιορκ Ρόντα Λέντον, δήλωσε, πως το Πανεπιστήμιο Γιορκ είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια συνεργασία του με το HHF. «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες το ίδρυμα είναι γενναιόδωρος υποστηρικτής του Πανεπιστημίου», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του HHF Τόνι Λουράκης, δήλωσε, πως τα αρχεία θα είναι δημόσια και διαθέσιμα για μελέτη από τον κόσμο. «Θα είναι σε θέση να μάθουν για την Ελληνική Καναδική Ιστορία με τρόπο που ίσως να μην βιώσουν από άλλα δημόσια ιστορικά αρχεία», τόνισε.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος