Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου: Μια «πνευματική μητέρα» στην Αυστραλία

Η πρόεδρος και ιδρύτρια του «Δικτύου Πνευματικής Τροφής» Ελληνίδων – Food For Thought Network, είναι μια πολυβραβευμένη «πνευματική μητέρα» των Ελληνίδων της Αυστραλίας και μιλάει στο EΡΤΝews, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Ανταπόκριση από την Αυστραλία – Συνέντευξη: Αλέκος Μάρκελλος

Γεννημένη σε ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, η Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 19 ετών, αρχίζοντας μια νέα ζωή, σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζει καθόλου αγγλικά. Στην αρχή εργάστηκε-μεταξύ άλλων- ως δασκάλα σε ελληνικά σχολεία. Στην συνέχεια σπούδασε Παιδεία και Μοντέρνα Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Έγινε εκπαιδευτική σύμβουλος για την «πολυπολιτισμική εκπαίδευση». Στα 40 της άλλαξε καρίερα και επικεντρώθηκε στην διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού.

Αν και αντιμετώπησε αρκετό ρατσισμό, ως γυναίκα και ως μετανάστρια, κατάφερε να ξεπέρασει τα εμπόδια και να ανέβει σκαλοπάτι, σκαλοπάτι σε ηγετικούς και διευθυντικούς ρόλους, συνδυάζοντας καριέρα και οικογένεια. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ιωάννου και έχουν μαζί δύο παιδιά και εγγόνια.

Παράλληλα, για πάνω από 20 χρόνια, ενώνει ως «μητρική φιγούρα» της Ελληνίδες της Αυστραλίας με την Ελλάδα, μέσα από το «Δίκτυο Πνευματικής τροφής». Έχει εμπνευστεί και εκδόσει το βιβλίο «Her Voice – Greek Womenand their friends», όπου παρουσιάζει ιστορίες γυναικών, που ξεπέρασαν τα όποια προβλήματα και διακρίθηκαν η κάθε μία στον χώρο της, ενώ διογράνωσε ένα διεθνές συνέδριο στην Ήπειρο, με προσκεκλημένες διακεκριμένες Ελληνίδες, από όλο τον κόσμο.

Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου: Μια «πνευματική μητέρα» στην Αυστραλία

Έχει βραβευθεί τόσο από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, όσο και από ποικίλες Αυστραλιανές και ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και από μέσα μαζική ενημέρωσης. Είναι ενδικτικό πως φέτος, οι εκδόσεις του «Ελληνικού Κήρυκα – Greek Herald» Αυστραλίας, ανέδειξαν την Βαρβάρα – Αθανασίου Ιωάννου ως την «Γυναίκα της χρονίας» για το 2025.

Με αφορμή την ημέρα της μητέρας, ρωτήσαμε την Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου, πόσο τιμητικό είναι για εκείνη να αναγνωρίζουν το έργο της και να την βραβεύουν για την προσφορά της και μας απάντησε επί της ουσίας:

«Η προσφορά μου ήταν πάντα ανιδιοτελής και καθοδηγούμενη από αλτρουιστικά κίνητρα. Ποτέ δεν έκανα ό,τι κάνω για αναγνώριση. Ωστόσο, το γεγονός ότι το έργο μου αναγνωρίστηκε μετά από 24 χρόνια συνεχούς προσφοράς στις Ελληνίδες ήταν για μένα βαθιά συγκινητικό και εξαιρετικά τιμητικό. Παρόλα αυτά, νιώθω το βάρος τηςευθύνης να συνεχίσω. Όπως είπα και κατά την αποδοχή του βραβείου μου, θέλω να το μοιραστώ με όλους και όλες που αγωνίζονται καθημερινά για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν καλύτερο κόσμο, συμπερίληψης όλων».

Ποιες θεωρείται τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία σας;

Σημαντικές στιγμές στην πορεία μου ήταν:

  • Η ίδρυση του Food for Thought Network (FFTN): Ένα όραμα που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, δημιουργώντας έναν χώρο σύνδεσης, έμπνευσης, διαλόγου, σκέψης και δράσης για τις γυναίκες σε καθαρά εθελοντική βάση. Μεπερισσότερες από 150 εκδηλώσεις, ένα Philosophy Café, παροχή υποτροφιών/βραβεία ενδυνάμωσηςσε νέες γυναίκες, νέες μητέρες και μια ενεργή διαδικτυακή κοινότητα, το FFTN έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό φορέαενδυνάμωσης.
  • Η διοργάνωση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Γυναίκες και Ελληνισμός» τον Σεπτέμβριο του 2024 στα Ιωάννινα: Μια πρωτοβουλία που ένωσε γυναίκες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στον Ελληνισμό και ενισχύοντας τη φωνή τους στη διασπορά και πέρα από αυτήν. Η επιτυχία του πρώτου συνεδρίου άνοιξε τον δρόμο για θεσμικές αλλαγές καιπαγκόσμια συνεργασία.
  • Η συγγραφή του βιβλίου μου, Her Voice: Greek Womenand Their Friends: Μια συλλογή από 42 δυνατές γυναικείες φωνές που μοιράζονται τις εμπειρίες, τα όνειρα και τους αγώνες τους. ¨Ένα βιβλίο που ταράζει λίγο τα λιμνἀζοντα ύδατα Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής και ένας φόρος τιμής στη δύναμη και την ανθεκτικότητα των γυναικών, προβάλλοντας τηνσπουδαιότητα της διαφορετικότητας, θίγοντας όλα τα σύγχρονα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετώπισαν αυτές οι γυναίκες, πολλές από αυτές μητέρες και τα κατάφεραν.
  • Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ενδυνάμωσης γυναικών: Η διασύνδεση, η αλληλοϋποστήριξη και η ενίσχυση των γυναικών σε όλο τον κόσμο ήταν πάντα κεντρικός μου στόχος. Μέσα από τις δράσεις και τιςσυνεργασίες μας, έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός κύκλος γυναικών που προωθούν την αλλαγή στις κοινωνίες τους. Ως γυναίκες και μητέρες, προσπαθούμε ναμεγιστοποιήσουμε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια, ώστε το FFTN να συνεχίσει να εξελίσσεται και να επηρεάζει θετικά ακόμα περισσότερες ζωές. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη κυβερνήσεων, ιδιωτών και επιχειρήσεων για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και τη δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας. Καλούμε όλους όσοι μοιράζονται το όραμά μας για την ενδυνάμωση τωνγυναικών και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας να στηρίξουν αυτή την αγνή και φιλόδοξη προσπάθεια. Η επένδυση στις γυναίκες και ιδιαίτερα τις μητέρες, είναι επένδυση στο μέλλον του Ελληνισμού και στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες, αλληλεγγύη και πρόοδο.

Τι χρειάζονται οι γυναίκες και ειδικά οι μητέρες στην εποχή μας για να πετύχουν τόσο στην προσωπική ζωή, όσο και την καριέρα τους;

«Οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη, φωνή και ευκαιρίες για να μπορέσουν να αναδείξουν τις δυνατότητές τους τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.Χρειάζονται επίσης αυτοπεποίθηση, πρόσβαση σε δίκτυα συνεργασίας και πολιτικές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να στηρίζουν η μία την άλλη, ιδιαίτερα εκείνες τις γυναίκες – μητέρες που θυσιάζονται για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Αντί να τις σαμποτάρουν, πρέπει να τις ενδυναμώνουν. Η πραγματικήπρόοδος έρχεται όταν κατανοούμε ότι η επιτυχία μιας γυναίκας δεν αποτελεί απειλή, αλλά νίκη για όλες μας».

Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου: Μια «πνευματική μητέρα» στην Αυστραλία

Τι συμβουλή θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας, εάν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στον χρόνο;

«Θα της έλεγα να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό της, να μην αμφισβητεί τη δύναμή της και να μη φοβάται τις προκλήσεις. Να εμπιστεύεται τη διαίσθησή της και να προχωρά με θάρρος, ακόμα κι όταν νιώθει αβεβαιότητα. Θα της υπενθύμιζα ότι η τελειότητα δεν είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία και ότι δεν υπάρχει σωστή στιγμή για να ξεκινήσει κάτι—η κατάλληλη στιγμήείναι πάντα τώρα. Και, πάνω απ’ όλα, να αγαπά περισσότερο τον εαυτό της. Να θυμάται ότι η δική της ευημερία και χαρά έχουν αξία και ότι δεν πρέπει να βάζει πάντα τους άλλους πάνω από τις δικές της προτεραιότητες και ανάγκες. Η φροντίδα των άλλων είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της δικής της ισορροπίας και ευτυχίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος