Το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστραλίας στον ομογενή συγγραφέα Andrew Pippos για το έργο του “Lucky’s”

Το διακεκριμένο λογοτεχνικό βραβείο «2021 Readings Prize for New Australian Fiction»  απονεμήθηκε φέτος στον ομογενή συγγραφέα Andrew Pippos για το μυθιστόρημα του “Lucky’s”.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» πως είναι ευτυχής για την διάκριση. Θέμα του βιβλίου είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε και πώς αντιδρούμε στην επιτυχία ή την αποτυχία στη ζωή και κεντρικός πρωταγωνιστής τα ελληνικά καφέ, τα γνωστά milk bars, που έβρισκε κανείς σε όλες τις γειτονιές και τις επαρχιακές πόλεις της Αυστραλίας, κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστραλίας στον ομογενή συγγραφέα Andrew Pippos για το έργο του “Lucky’s”

Με εφόδια τις αναμνήσεις και τα προσωπικά του βιώματα ο Andrew Pippos στο “Lucky’s” μας ταξιδεύει σε βάθος, σε αυτό τον χαμένο σήμερα κόσμο, όπου οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες προσπαθούσαν να αφομοιωθούν και να στεριώσουν στη μακρινή και αφιλόξενη τότε χώρα.

Το μυθιστόρημα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν φόρο τιμής στη μεταναστευτική ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας και στους χώρους εστίασης που αποτελούσαν κεντρικό σημείο συνάντησης.

Το ελληνικό εστιατόριο της γιαγιάς του, στην πόλη Brewarrina στη Νέα Νότια Ουαλία, ήταν το σημείο συνάντησης της οικογένειάς του. Εκεί ήταν που έμαθε για τον τόπο καταγωγής του, το νησί της Ιθάκης, και που άκουγε μεταναστευτικές ιστορίες. «Η αφήγηση αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της συζήτησης που κάναμε γύρω από το τραπέζι, όταν καθόμασταν αργά το βράδυ, μετά το κλείσιμο».

«Ήταν ένα μέρος μαγικό για μένα όταν ήμουν παιδί» προσθέτει, σημειώνοντας ότι αισθανόταν να ανήκει εκεί. «Εκεί ήταν που έμαθα για την ελληνική μυθολογία και όπου γεννήθηκε η αγάπη μου για τις ιστορίες».

Το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστραλίας στον ομογενή συγγραφέα Andrew Pippos για το έργο του “Lucky’s”

Το “Lucky’s” είναι ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο, όπου μέσα από τα δραματικά βιώματα των ηρώων, ο συγγραφέας εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες της βίας, τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή και τις αναπότρεπτες, κάποιες φορές, συνέπειες αυτών των επιλογών. Αλλά όταν όλα φαίνεται να καταρρέουν, συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα και «η αγάπη, που είναι το μόνο που μένει μόνιμο», όπως αναφέρει.

Με χιούμορ και οξυδέρκεια, ο συγγραφέας αναδεικνύει επίσης το ελληνικό στοιχείο, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της ελληνικής κουζίνας, αλλά και τις συνήθειες, τους κοινωνικούς κώδικες, και την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων της Αυστραλίας εκείνης της εποχής.

Κι ενώ μπορεί οι ήρωες του να μην κερδίζουν αυτό που κυνηγούν στη ζωή τους, στο τέλος φαίνεται ότι γίνονται οι άνθρωποι που εξαρχής ήθελαν να είναι.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος