Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας Νικόλας Σφήκας

O Καϊρινός συγγραφέας Νικόλας Σφήκας βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το ΛΥΚΟΥΡΓΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Β’ ΤΑΞΗΣ για το λεύκωμα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο- Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δυο ελληνικά τετράγωνα”.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2019 από τις Εκδόσεις ΑΩ με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και με τη συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου τον Μάιο του 2019.

Το βραβείο αυτό απονέμεται σε πρωτότυπη, συνθετική επιστημονική μελέτη Έλληνα επιστήμονα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που αναφέρεται σε θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας Νικόλας Σφήκας
To βραβευμένο λεύκωμα του Αιγυπτιώτη Νικόλα Σφήκα

Το πόνημα του Νικόλα Σφήκα ανιχνεύει τη θεαματική ανάπτυξη και τη θλιβερή παρακμή της Αλεξάνδρειας, από τα πτολεμαϊκά θαύματα, τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, τον Φάρο, τα Ανάκτορα και τη ζωτικότητα των λιμανιών, μέχρι την κατάρρευση, τους σεισμούς, την αλλαγή της ακτογραμμής, τη χλωρίδα και την πανίδα, τις καταστροφές, τις διώξεις, τους πολέμους και τις έριδες, τα δύσκολα χρόνια, τις πανδημίες, την ορμή του Ισλάμ, τις κατακτήσεις, το εμπόριο, τα υλικά, τη ρυμοτομία και τα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Στη συνέχεια, αναλύει την Αραβική Αναγέννηση και παρουσιάζει την εκρηκτική άνθηση, τη νέα αρχιτεκτονική, την εκλεκτικιστική, τα θέατρα, τους δρόμους, τις πλατείες, τη συγκοινωνία, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις διασκεδάσεις και τα θέατρα. Περιγράφει την πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης, τη δομή των Αιγυπτιωτών και τη σχέση τους με τις άλλες ράτσες και τις άλλες γλώσσες. Αναδεικνύει το μεγάλο έργο των Ελλήνων μηχανικών, που συνέβαλε στην αναγέννηση.

Τα κεφάλαια διαρθρώθηκαν με βάση την ιστορική διαδρομή της Αιγύπτου και περιέχουν σε σύνολο 208 σελίδων διάστασης Α4, 170 φωτογραφίες, δέκα χάρτες με τον χάρτη του αστρονόμου Αλ-Φάλακι σε διάσταση Α3. Σε ξεχωριστές ενότητες είναι τα αρχοντικά του Quartier Grec, της Πηνελόπης Δέλτα, του Σαλβάγου, του Γούσιου κ.ά., δηλαδή το τετράγωνο των κροίσων, που επισκεπτόταν ο Καβάφης, και τα Σχολεία του Σάτμπυ. Τα αντίστοιχα ρυμοτομικά σχέδια παρουσιάζονται σε διάσταση A2.

Ο συγγραφέας Νικόλας Σφήκας, αφιερώνει το βραβείο του στους ανθρώπους που πίστεψαν στο έργο του και ειδικότερα στον συγγραφέα Γιώργο Κυπραίο, στον ιστορικό Χάρη Τζάλα, στη δρ. Μαρία Καμπούρη, στη δρ. Λουκρητία Γουναροπούλου, στον Gamal Mahmoud, στον Wafik Omar El-dalil και στον Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή.

Όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο κύριος Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «οι Αιγυπτιώτες όπου γης, έχουμε μέσα στην καρδιά μας φυλαγμένο ένα ξεχωριστό κομμάτι γεμάτο μυστικά, έννοιες και αρχές που σμίλευσε ο χρόνος και οι ατέρμονες αναμνήσεις! Αυτό το κομμάτι ανήκει στην Αλεξάνδρεια, τη μητρόπολη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που άσχετα με το πού ζούμε ή ζήσαμε στην Αίγυπτο, αποτελεί το σημείο αναφοράς της σύγχρονης παρουσίας μας στη χώρα που η μοίρα θέλησε να μας δέσει για πάντα!”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας και καλλιτέχνης Νικόλας Σφήκας έχει αποσπάσει 9 βραβεία και διακρίσεις, στη ζωγραφική, στο σκάκι, στη λογοτεχνία, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και ευρωπαϊκό βραβείο για το μουσείο της Αιανής που σχεδίασε και επιμελήθηκε. 17 έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές, εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες, για τον Νικόλα Σφήκα στην ιστοσελίδα του https://sphicas.weebly.com/
Πηγές: Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος