“Μικρά Αλάτσατα” μια γειτονιά με μικρασιατικό στοιχείο στην Αυστραλία

Ένα αφιέρωμα στους πρώτους Μικρασιάτες που έφτασαν στην Αυστραλία παρουσίασε η εφημερίδα της Μελβούρνης “Νέος Κόσμος” πρόσφατα.

Όπως αναγράφεται, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Brisbane, πολλοί Μικρασιάτες, από τα Αλάτσατα, τη δεύτερη μετά το Αϊβαλί αμιγώς ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, που έσβησε βίαια το Σεπτέμβρη του 1922 θρηνώντας πολλά θύματα. Η γειτονιά του Brisbane χαρακτηρίστηκε από τότε ως “Μικρά Αλάτσατα”.

Πρόκειται για μια συνοικία που βρίσκεται στο West End της πρωτεύουσας του Κουίνσλαντ και διατηρεί ακόμα το «μικρασιατικό της στοιχείο».

Τα στοιχεία για τους πρόσφυγες του West End του Brisbane αναφέρονται μάλιστα σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν οκτώ περίπου χρόνια στην αγγλική γλώσσα υπό τον τίτλο «90 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Οι πρόσφυγες που έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στο West End, South Brisbane» από τη Δέσποινα Δράκου, κόρη του Γιάννη Δρακάκη, πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκε στο Brisbane μαζί με την οικογένειά του αμέσως μετά το 1922.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Σύλλογο Μελέτης Ελληνισμού Μικράς Ασίας (The Asia Minor Greek Historical Society) που λειτουργεί στο Κουίνσλαντ, συγκεντρώνει και καταγράφει ιστορικό υλικό, οργανώνει διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις και έρχεται σε επαφή με άλλα Μικρασιατικά σωματεία στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο με στόχο να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες. Μάλιστα πολλές οικογένειες Μικρασιατών του Brisbane έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του οικογενειακού τους δέντρου.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εγκαταστάθηκαν μόνο Αλατσατιανοί, αλλά και πρόσφυγες από άλλα μέρη της Μικράς Ασίας, από τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, την Κάτω Παναγιά, το Βαντζίκι, τα Βουρλά, το Μελί, το Ρέις Ντερέ και άλλες περιοχές της Ιωνίας.

Μάλιστα, οι πρώτοι Μικρασιάτες, έφτασαν στο Brisbane πριν την καταστροφή του 1922 και ήταν οι Λαθούρας, Γιρδής, αδελφοί Τσολάκα και ο Κωνσταντίνος Βαρθολόμης από την Κάτω Παναγιά, οι οποίοι έφυγαν πριν φτάσουν σε στρατεύσιμη ηλικία και υπηρετήσουν τον Οθωμανικό στρατό.

“Μικρά Αλάτσατα” μια γειτονιά με μικρασιατικό στοιχείο στην Αυστραλία
“Flames on the Water – Tears in the Sea” ένα βιβλίο για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αυστραλία

Κατέληξαν στην Αυστραλία μετά από ταξίδι δυο μηνών, αλλά είχαν μαζί τους χρυσές λίρες και μπόρεσαν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις. Μετά την Καταστροφή του ’22 έφεραν και συγγενείς τους, πρόσφυγες πλέον, στην Αυστραλία που έφτασαν με τα ρούχα που φορούσαν…

Μικρασιάτες πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας. Στοιχεία αναφέρονται επίσης για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Αυστραλίας στο βιβλίο “Flames on the Water – Tears in the Sea” που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα το 2014 από τον ομογενή πανεπιστημιακό Δρα Κωνσταντίνο Αρώνη.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος