Ο Δημήτρης Τσεκούρας στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τιφλίδας

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τιφλίδας διοργανώνεται φέτος από τις 3 ως τις 7 Ιουνίου στη γεωργιανή πρωτεύουσα, συνεχίζοντας τη σημαντική του συμβολή στον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ λογοτεχνών από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του θα παρουσιαστούν 22 συγγραφείς από 16 χώρες: Γεωργία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Ελλάδα, Κροατία, Αρμενία, Αυστρία, Πολωνία και Λετονία.

Φέτος, το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο θέμα του Μέλλοντος. Το θέμα και το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Το μέλλον είναι ένα», ένα μέλλον κοινό για όλους άσχετα από εθνικότητα, χρώμα, διαφορετικότητες, και πολιτισμικές καταβολές.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις που θα καλύψουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Θα πραγματοποιηθούν επίσης βραδιές ποίησης και συναντήσεις με τους πεζογράφους των οποίων τα βιβλία κυκλοφορούν στη Γεωργία.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Τσεκούρας αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ και την Δευτέρα 5 Ιουνίου θα παρουσιάσει το πεζογράφημα του «Η Πόρτα» (Εκδόσεις Έρμα, 2019) το οποίο μεταφράστηκε στα γεωργιανά από την Anina Gogokhia για τις εκδόσεις Intelekti Publishing.

Ο Έλληνας συγγραφέας θα είναι επικεφαλής του σεμιναρίου Λογοτεχνικής Μετάφρασης σε γεωργιανούς φιλολόγους-ελληνιστές που θα γίνει στο Writers House of Georgia από τις 6 ως τις 11 Ιουνίου, ενώ στις 9 Ιουνίου θα δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας για το συγγραφέα Γκούραμ Ντότσανασβίλι και το έργο του «Ο άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη Λογοτεχνία» που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά υπό την επίβλεψη του και πρόκειται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις αρχές του 2024.   

Ο Δημήτρης Τσεκούρας στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τιφλίδας

Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1967. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Θεωρητική Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είναι πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας και μεταξύ άλλων έχουν εκδοθεί τα έργα του: “Βασίλης Παλαιοκώστας ή περί Δικαίου” (AthensSchool, 2023), “Ιστορίες του πάστορα Βογκ” (Έρμα, 2020), “Η Κοιλιά” (Εξάρχεια, 2016), “Η Φθορά” (Εξάρχεια 2013), “Η Λίμνη” (Σοκόλη, 2012), “Η ομορφιά σου” (Ελληνικά Γράμματα, 2006).

Θεατρικά του έργα έχει σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καταλειφός (“Το νερό γνωρίζει”, 2007), ο Ορέστης Τάτσης (“Η Μπέμπα”, 2010), ο Νίκος Σακαλίδης (“Κάθε σαράντα χρόνια”, 2014) ο Δημήτρης Γεωργαλάς (“Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ”, 2016), η Ζωή Ξανθοπούλου (“Η Απελευθέρωση”, 2018).

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τιφλίδας:

Bob Holman, ΗΠΑ

Daniel Wisser, Αυστρία

Iya Kiva, Ουκρανία

Jacek Dehnel, Πολωνία

Pauline Picot, Γαλλία

Jan Baeke, Ολλανδία

Niall Griffiths, Ηνωμένο Βασίλειο

Carmien Michels, Βέλγιο

Kei Okamoto, Ιαπωνία

Inga Gaile, Λετονία

Simon Ó Faoláin, Ιρλανδία

Νέβα Λούκιτς, Κροατία

Δημήτρης Τσεκούρας, Ελλάδα

Salim Babullaoglu, Αζερμπαϊτζάν

Grace Henes, Ηνωμένες Πολιτείες

Karen Antashyan, Αρμενία

Ο Δημήτρης Τσεκούρας στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τιφλίδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος