Με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων της Διασποράς πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο του HIAS στην Αθήνα

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο συμπόσιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute of Advanced Studies – HIAS) στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Στόχος του Ινστιτούτου είναι να χτίσει επιστημονικές γέφυρες ανάμεσα σε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Στο τιμόνι του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS) είναι ο καθηγητής στο Χάρβαρντ Πέτρος Κουμουτσάκος που μίλησε για τους στόχους του Ινστιτούτου και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να δημιουργηθεί μία στέγη για τους τους επιστήμονες της Διασποράς στην πατρίδα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών, το συμπόσιο ξεκίνησε με την εκφώνηση γραπτής δήλωσης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας στην επιστήμη και στην καινοτομία στην Ελλάδα, για την επιστροφή των επιστημόνων της (brain gain). Επίσης, τη συνάντηση χαιρέτισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, τονίζοντας τους δεσμούς στην επιστήμη και στην καινοτομία που αναπτύσσονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και τις νέες σχετικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι το συμπόσιο διαρθρώθηκε σε τέσσερις ενότητες: Εκπαίδευση στη Μηχανική και στις Επιστήμες, Ενέργεια και Κλίμα, Τεχνητή Νοημοσύνη και Υπολογιστική Επιστήμη, και Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν υλοποιήσιμες ιδέες για την ενίσχυση των γεφυρών μεταξύ των ερευνητών στην Ελλάδα και τη διασπορά με έμφαση στις νεότερες γενιές.

Στην ενότητα της Εκπαίδευσης στη Μηχανική και στις Επιστήμες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κύριος ομιλητής, Γιάννης Γιόρτσος (USC), πρότεινε τη διατύπωση Μεγάλων Προκλήσεων για την Ελλάδα (περιβάλλον, ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη), σαν οδηγό για μεταρρυθμίσεις στην έρευνα και την εκπαίδευση. Μίλησαν επίσης ο Περικλής Μήτκας (πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης), ο Αποστόλης Δημητρόπουλος (γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας) , η καθηγήτρια Μαργαρίτα Χλη (Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), και ο Φώτης Σωτηρόπουλος (αντιπρόεδρος Virginia Commonwealth Univercity).

Στην ενότητα για την Ενέργεια και το Κλίμα, η κεντρική ομιλήτρια Άννα Στεφανοπούλου (University of Michigan) παρουσίασε το ερευνητικό όραμά της για την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις προκλήσεις της τεχνολογίας των μπαταριών. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον παλαιότερο στόλο μεταφορών στην ΕΕ και πρότεινε τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως άμεσο στόχο. Ομιλίες έδωσαν επίσης οι Μιχάλης Καραμάνης (Boston University), Έφη Φωφούλα-Γεωργίου (UC Irvine), Αλέξανδρος Μητσός (RWTH Aachen University) και Αθανάσιος Νένες (EPFL).

Ο κεντρικός ομιλητής στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Υπολογιστές Ιωσήφ Σηφάκης (CNRS) επικεντρώθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης της σχέσης της τεχνητής νοημοσύνης με τις υποδομές και τα μηχανικά συστήματα. Νέα προγράμματα παρουσίασαν ο Τίμος Σελλής (Ερευνητική Μονάδα Αρχιμήδης) και ο Πέτρος Μαραγκός (ΕΜΠ) που παρουσίασε το HERON, ένα νέο ερευνητικό ινστιτούτο ρομποτικής, η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε μελέτη του HIAS για το μέλλον της ρομποτικής στην Ελλάδα. Στην ίδια ενότητα ομιλητές ήταν ακόμη Κωνσταντία Αλεξάνδρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), και ο Χρήστος Κοζυράκης (Stanford University)

H ενότητα για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα άρχισε με χαιρετισμό του Άλμπερτ Μπουρλά (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer), ο οποίος ανέφερε τις σημαντικές επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες με τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.
Στην κεντρική ομιλία του, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ) υπογράμμισε τις προκλήσεις στην αξιοποίηση της έρευνας στην καινοτομία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Περιέγραψε, επίσης, τη δομή του Horizon Europe 2021-2027 και τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση σχετικών διαρθρωτικών προβλημάτων.
Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν οι Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard) Γιάννης Ιωαννίδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών),  Νίκος Παραγιός (Paris Saclay και TheraPanacea) και Βασίλης Παπακωνσταντίνου (MIT Enterprise Forum).

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με ομιλία του πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή, ο οποίος συνόψισε ιδέες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συμποσίου και μίλησε για τις μελλοντικές δράσεις του HIAS.

Σημειώνεται, πως το συμπόσιο συγχρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Hellas Journal

Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος