Με αναφορές στην κατεχόμενη Κύπρο η παρέλαση στη Μελβούρνη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, αλλά και με αναφορές στα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, αλλά και στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας τιμήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου, στο Lakeside Stadium της Μελβούρνης, η επέτειος της 25ης Μαρτίου που οδήγησε στην απελευθέρωση του έθνους και στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Όπως τόνισαν οι παρουσιαστές της παρέλασης, Γιώτα Σταυρίδου και Λεωνίδας Βλαχάκης «φέτος, το 2024 σηματοδοτεί τα 50 Χρόνια από την άδικη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στην οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση και παραμένει χωρισμένη. Επίσης εορτάζουμε τα 40 Χρόνια σχέσης φιλίας και αδελφοποίησης ανάμεσα στη Μελβούρνη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος συμπληρώνονται και 100 Χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Της παρέλασης προηγήθηκε δεξίωση του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη προς τους επισήμους, στην αίθουσα του γηπέδου της Ελλάς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Ελλάς, Νίκου Μαϊκούση, ο οποίος αναφέρθηκε στην ένδοξη διαδρομή του ιστορικού σωματείου λέγοντας πως δεν περιορίστηκε μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα παροικιακά δρώμενα γενικότερα. «Δεν είναι τυχαίο», είπε, «που δυο πρώην πρόεδροι της Ελλάς υπήρξαν επί πολλά χρόνια και πετυχημένοι πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Θησέας Μαρμαράς και Σάββας Παπασάββας) ενώ πρόεδρος της Κοινότητας εδώ και χρόνια είναι και ο Βασίλης Παπαστεργιάδης που είναι και Chairman της Ελλάς».

Με αναφορές στην κατεχόμενη Κύπρο η παρέλαση στη Μελβούρνη
Στιγμιότυπο από την παρέλαση – Φωτογραφία neoskosmos/Κώστας Ντέβες

Με την ολοκλήρωση της δεξίωσης η κύρια κερκίδα του σταδίου της Ελλάς είχε γεμίσει από ομογενείς που προσήλθαν για να καμαρώσουν τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων. Δάσκαλοι, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και ομογενείς από 70 και πλέον Οργανισμούς, έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση για την εθνική μας επέτειο, με τους γονείς και συγγενείς τους να παρακολουθούν συγκινημένοι τις πολύ όμορφες εικόνες.

Οι μαθητές φορούσαν ενδυμασίες των σχολείων τους, τα καθιερωμένα μπλε-λευκά ρούχα ή παραδοσιακές στολές με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και είχαν για σύμμαχό τους τον καλό καιρό.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν: Ο Μητροπολίτης Δέρβης κύριος Ιεζεκιήλ, ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως Κυριακός, από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης και ο Επίσκοπος Κερασούντος Ευμένιος, από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νόρθκοτ.

Την παρέλαση παρακολούθησαν επίσης και βουλευτές από την Ελλάδα.

Η παρέλασή ξεκίνησε με το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, το οποίο απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και το οποίο κρατούσε o Αιδεσιμότατος Πατήρ Φίλιππος Παπαγιαννόπουλος. Μία ομάδα νέων που αντιπροσώπευαν τους οπλαρχηγούς του 1821, απήγγειλαν τον Όρκο της Επανάστασης που δόθηκε στην Αγία Λαύρα πριν από 203 χρόνια.

Πηγή: neoskosmos.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος