Εβδομάδα Εκδηλώσεων για το 1821 και τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Hellenic Centre

Το Hellenic Centre του Λονδίνου φιλοξενεί μέσα στην εβδομάδα τρεις εκδηλώσεις που αφορούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922. 

Η πρώτη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου είναι η προβολή της ταινία «Μπουμπουλίνα» του 1959, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών της εποχής, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου. Την προβολή που διοργανώνει το Centre for Hellenic Studies στο King’s College London και το Society for Modern Greek Studies, με την υποστήριξη του Hellenic Centre, θα προλογίσει η Δρ Λυδία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Liverpool John Moores University.

Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά την ανάγνωση-παρουσίαση του βιβλίου «Η υπόσχεση». Το βιβλίο που έχει γράψει η Anna Conomos-Wedlock, παρουσιάζει την ιστορία δύο επτάχρονων αγοριών, ενός Έλληνα και ενός  Τούρκο, που ζουν στα προάστια της Σμύρνης το 1922, όταν έρχεται ο πόλεμος να ανατρέψει τη ζωή τους και να καταστρέψει την πόλη τους. Η έμπνευση για την ιστορία ήταν συνομιλίες με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, η οποία στη συνέχεια έγινε βιβλίο και ταινία που παρουσιάστηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στη μουσική της Μικράς Ασίας που αντανακλά το «πάντρεμα» της δυτικής πολυφωνικής παράδοσης με την ανατολίτικη της μικροτονικής μουσικής είναι αφιερωμένη η δεύτερη εκδήλωση της ημέρας. Το χαρακτηριστικό μουσικό είδος θα παρουσιάσουν ο κορυφαίος καλλιτέχνης στο βιολί  Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με τον Παύλο Μελά στην κιθάρα και στο σαντούρι την Ιωάννα Ρήγα. Υπεύθυνο για την οργάνωση είναι το Hellenic Centre.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη πηγή Hellenic Centre )

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος