Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Υόρκη

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην παρουσίαση όχι μόνον των ιστορικών γεγονότων αλλά και της μικρασιατικής κουλτούρας.  

Στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία συντόνισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του «East Mediterranean Business Cultural Alliance EMBCA» Ηλίας Κάτσος (Lou Katsos).  Διοργανωτές της εκδήλωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας της ΝΥ «Εθνικός Κήρυκας», ήταν η καθηγήτρια Ισμήνη Λαμπ (Ismini Lamb), διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, και το «Hellenic Association».

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Δρ Ρούμπεν Ανταλιάν (Dr. Rouben P. AdaIlan), διευθυντής του Αρμενικού Εθνικού Ινστιτούτου, ο Δρ Κρίστοφερ Λαμπ (Dr. Christopher Lamb), συγγραφέας μαζί με την Ισμήνη Λαμπ του βιβλίου «The Gentle American: George Horton’s Odyssey and His True Account of the Smyrna Catastrophe», και ο πρόεδρος του «American Hellenic Institute» (AHI) Νικ Λαριγκάκης (Nick Larigakis). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία προλόγισε την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης. 

Εξάλλου, την εκδήλωση «Μνήμες, ‘Ηχοι και Ζωή» για τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων η  ιστορική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, η οποία έχει ιδρυθεί από τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. 

Όπως αναφέρει η ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», στην εκδήλωση έχουν κληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν και να απευθύνουν χαιρετισμούς ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης,  η  δημοσιογράφος – κοινωνιολόγος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, θα μιλήσει με  θέμα «Εκατό χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα προβάλει τις παραδόσεις, τους ήχους και την ζωή των Μικρασιατών, με πρωταγωνιστές μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την μουσικοχορευτική παράσταση.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Εθνικός Κήρυκας, Anamniseis.net)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος