Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες

Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες αρχίζει το Σάββατο 3 Ιουνίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα που φιλοδοξεί μέχρι τις 11 Ιουνίου 2023, να δώσει στους αμερικανούς σινεφίλ μια καλή γεύση της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Θα προβληθούν ταινίες μικρού και μεγάλους μήκους όλων των ειδών (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation). Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες LAGFF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση ταινιών και κινηματογραφιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία 16 χρόνια, το LAGFF έχει προβάλει περισσότερες από 550 ταινίες και έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 500 κινηματογραφιστές.

Η Τελετή έναρξης

Η Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Θέατρο James Bridges σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του UCLA.

Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
O Τζορτζ Πελεκάνος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ

Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο συγγραφέας, σεναριογράφος, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός, George Pelecanos, που θα λάβει το τιμητικό Βραβείο Ορφέας 2023 (2023 Honorary Orpheus Award). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επί χρόνια συνεργάτης του Τζορτζ Πελεκάνος παραγωγός και πρώην στέλεχος της HBO, Kary Antholis, θα είναι παρών για να απονείμει το βραβείο.

Την επόμενη ημέρα, στις 4 Ιουνίου, ο Τζορτζ Πελεκάνος θα παραδώσει σεμινάριο (masterclass), το οποίο θα φιλοξενήσει το Los Angeles City College προς όφελος των επίδοξων κινηματογραφιστών και φοιτητών κινηματογράφου. Παραγωγός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η συγγραφέας/σκηνοθέτης Φαίη Ευφροσύνη Λέλλιου, μακροχρόνια συνεργάτιδα του Τζορτζ Πελεκάνος και φίλη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες.

Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
Η αφίσα της ταινίας “Black Stone”

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ γίνεται με την ταινία «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Πρόκειται για μια ταινία που ισορροπεί μεταξύ της κωμωδίας και του δράματος με κύριο πρόσωπο την Ελληνίδα Μάνα. Ένα συνεργείο ντοκιμαντέρ συναντά τυχαία την ώρα που κινηματογραφεί, τη Χαρούλα, μια απελπισμένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα μητέρα που αναζητά τον γιο της. Όταν όμως αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινά με τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Ελληνοαφρικανό ταξιτζή να τον φέρουν πίσω στο σπίτι όπου ανήκει. Είναι αποφασισμένη ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ανακαλύψει ποιος είναι πραγματικά ο γιος της.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σπύρου Ιακωβίδη που γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε Σκηνοθεσία στο London College of Printing και στη Σχολή Σταυράκου. Το 1998 ήταν προσκεκλημένος φοιτητής της Ακαδημίας Κιν/φου του Βερολίνου (DFFB). Έχει γράψει το σενάριο τριών ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες έχει επίσης σκηνοθετήσει.

Στην ταινία έχει υποστηρικτικό ρόλο ο «Νέγρος του Μοριά» γνωστός και ως Black Morris. Ο Έλληνας ράπερ με καταγωγή από τη Γκάνα, θεωρείται ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες ράπερ που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδρυτής του μουσικού είδους “Τραμπέτικο”  που παντρεύει το Hip Hop με ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία από τη ρεμπέτικη μουσική μέχρι την ηπειρώτικη.  Αμφότεροι θα παραβρεθούν στο Λος Άντζελες για την έναρξη του Φεστιβάλ. Μετά την προβολή της ταινίας  θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σπύρο Ιακωβίδη και live συναυλία του «Νέγρου του Μοριά».

Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
Βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας θα προβληθούν στο Φεστιβάλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμμετέχει στη διοργάνωση το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας θα παρουσιαστεί μία επιλογή προγράμματος από τις βραβευμένες ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού του DISFF 2022, στο Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του LAGFF. Aνάμεσα στις επιλεγμένες μικρού μήκους ταινίες, συγκαταλέγεται το 5 pm seaside του Valentin Stejskal, του μεγάλου περσινού νικητή στη Δράμα (Χρυσός Διόνυσος).

Επιπλέον, το Φεστιβάλ θα προσφέρει ένα fellowship για το α’ βραβείο του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας 2022, που απέσπασαν η Δέσποινα Μαυρίδου και η παραγωγός της Καλλιόπη Αραμπατζή για την ταινία τους Τσουλάκια.  To fellowship αυτό (κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού και της διαμονής στο Φεστιβάλ, προβολή της ταινίας στο LAGFF και στο Loyola Marymount University και μια σειρά από ξεναγήσεις και δράσεις για τις επιλεχθείσες) απονέμεται για πρώτη φορά φέτος από το LAGFF και το Global Greek Film Initiative, μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και Eλληνικής Διασποράς.

Στη φετινή διοργάνωση άλλωστε του Los Angeles Greek Film Festival,  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και o καθηγητής σεναρίου Παναγιώτης Ιωσηφέλης, επικεφαλής προγράμματος του νέου, φιλόδοξου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος του DISFF, θα συμμετάσχουν ως guest panelists στο  “Discovery Days”, το τμήμα Industry του Φεστιβάλ που στόχο έχει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ανεξάρτητου σινεμά, μέσα από ένα εργαστήρι ανάπτυξης που περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, μάστερκλας και άλλες δράσεις.   

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Los Angeles Greek Film festival εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος