Άλλη μια σημαντική διάκριση για την ομογενή επιστήμονα Βάσω Αποστολοπούλου

Αλλη μια σημαντική διάκριση για την ομογενή επιστήμονα της Αυστραλίας Βάσω Απστολοπούλου. Τιμήθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

«Εκδηλώσεις, όπως αυτή που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβάλλουν το θετικό πρότυπο της γυναίκας Ελληνίδας της διασποράς, η οποία έρχεται από τα πέρατα της οικουμένης για να φωτίσει το δρόμο για τις υπόλοιπες γυναίκες του σήμερα και του αύριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, πραγματοποιώντας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο «Ελληνίδες του κόσμου», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης επεσήμανε ότι «επιδίωξη της Πολιτείας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις γυναίκες τις διασποράς και τις οργανώσεις τους, παρέχοντας το βήμα για να διατυπωθούν οι απόψεις τους και οι προβληματισμοί τους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι γνώσεις και η εμπειρία τους σε όλους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, μόνο όφελος έχει για το μητροπολιτικό κέντρο».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η μέριμνα του κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό και τη διατήρηση των δεσμών του με την πατρίδα είναι εθνική αποστολή» και πρόσθεσε: «Έχοντας πραγματοποιήσει σειρά ταξιδιών και επισκέψεων τα τελευταία δύο χρόνια σε όλα τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού, έχω καταλήξει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι η ελληνική διασπορά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού, μέσω των επιτευγμάτων τους, έχουν τη δυναμική και τη νομιμοποίηση να προβάλλουν και να αναδεικνύουν συνολικά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του Ελληνισμού».

Επίσης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης μίλησε για την «κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό 2023-2026 και τους νέους τρόπους οργάνωσης της ομογένειας με χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι ο σχεδιαζόμενος “Ψηφιακός Χώρος της Ελληνικής Δια-σποράς”, η ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «staellinikα», κλπ.

Απευθυνόμενος στις εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας που τιμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης (Βάσω Αποστολοπούλου, Ιωάννα Ζαχαράκη, Στέλλα Κοκόλη, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Χριστίνα Τσαρδίκου και Μαρίνα Τσιχλάκη), ο Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε: «Είστε φτιαγμένες για να βάζετε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνετε. Και εμείς είμαστε μαθημένοι να παρακολουθούμε την ανοδική πορεία σας με αγάπη και θαυμασμό. Γυναίκα, Ελληνίδα, διασπορά… δημιουργία, δύναμη, επιτυχία… λέξεις γένους θηλυκού, κατακτήσεις φύλου απολύτως ισχυρού. Λαμπρές Ελληνίδες του κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ H ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προάστιο St. Albans Μελβούρνης από γονείς Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από την Αμαλιάδα. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία, με εκτεταμένο υπόβαθρο και δεξιότητες στην ανάπτυξη κλινικής έρευνας. Η διεπιστημονική έρευνά της στους τομείς ανοσολογίας, φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας, κρυσταλλογραφίας, κλινικής έρευνας, επιδημιολογίας, ανάπτυξης φαρμάκων επικεντρώνεται στον καρκίνο και σε αυτοάνοσες ασθένειες. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Austin και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ήταν η πρώτη ερευνήτρια παγκοσμίως που ανέπτυξε τη θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η θεωρία αυτή σήμερα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εργαστήρια.

Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας και είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα, στο ερευνητικό κέντρο Austin, όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα. Η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες φάσης I, II, III, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις γι’ αυτά τα επιτεύγματα. Έχει αναλάβει έρευνα στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, στο Austin Research Institute Australia, στο Burnet Institute της Αυστραλίας, στο εξαίρετο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στο Mater Medical Research Institute Australia. Έχει, επίσης, 335 ερευνητικές δημοσιεύσεις και βιβλία, 278 ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα 17 δραστικών ουσιών. Είναι επίσης τακτική κριτής σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών.

Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της χορήγησης αντιγόνων και της ανάπτυξης εμβολίων. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Η θεωρία της ανοσοθεραπείας στοχεύει στην τόνωση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα. Στη μέθοδο αυτή βασίστηκε η κ. Αποστολοπούλου για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της εξόδου του στην αγορά. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων μέχρι το εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται σε νεαρές, συνήθως, γυναίκες, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της.

Εκτός από αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria, τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με ερευνητές επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Για το ανοσοθεραπευτικό προϊόν κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας που η ίδια ανέπτυξε, κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν το 2018 με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος