Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Οι αδερφοί Ζαγκάκη, ήταν δύο αδέλφια ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν ως φωτογράφοι στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του 1860 έως το 1890 και ειδικεύτηκαν στη φωτογράφιση αρχαίων μνημείων και σκηνών της καθημερινής ζωής, χρησιμοποιώντας το υλικό τους για το τουριστικό εμπόριο. Κατατάσσονται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φωτογράφους τοπίων του 19ου αιώνα.

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι τα ονόματά τους ήταν Γιώργος και  Κωνσταντίνος και ότι ο τόπος καταγωγής τους ήταν το νησί της Μήλου, ενώ άλλοι ότι ήταν Κύπριοι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τον τόπο καταγωγής και την ημερομηνία γέννησής τους. Το πώς ήρθαν στην Αίγυπτο και πώς σπούδασαν φωτογραφία είναι επίσης ασαφές. Ωστόσο, λίγο μετά την άφιξή τους στην Αίγυπτο είχαν καθιερωθεί ήδη ως φωτογράφοι με στούντιο αρχικά στο Πορτ Σαΐντ κι αργότερα και στο Κάιρο.

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Μέχρι το 1850, τα τουριστικά ταξίδια στην Αίγυπτο δημιούργησαν έντονη ζήτηση στην αγορά για φωτογραφίες ως αναμνηστικά. Μια μικρή ομάδα πρώιμων φωτογράφων, κυρίως γαλλικής καταγωγής, έφτασαν στο Κάιρο και στην κοιλάδα του Νείλου για να επωφεληθούν από αυτήν την ανάγκη. Ανάμεσα τους, οι πρωτοπόροι φωτογράφοι  Félix Bonfils , Gustave Le Gray Emile Béchard , οι Βρετανοί-Ιταλοί αδελφοί Antonio Beato και Felice Beato  και ο Hippolyte Arnoux.

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους αδελφούς Ζαγκάκη βρίσκονται συνήθως σε τουριστικά άλμπουμ του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Ταξίδεψαν κατά μήκος του Νείλου, συνοδευόμενοι από μία άμαξα που μετέτρεψαν σε σκοτεινό θάλαμο, για να αποτυπώσουν το αιγυπτιακό τοπίο, τις αρχαιότητες, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή του τόπου. Οι αποτυπώσεις τους περιλαμβάνουν αρχαιολογικά τοπία, τοπία των πόλεων, π.χ. Σουέζ ή Αλεξάνδρεια , καθώς και καθημερινές ασχολίες των Αιγυπτίων , π.χ. δάσκαλος και μαθητές, άντρες του Νείλου ή γυναίκες στο σπίτι κ.α

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Η εικοσαετία 1870-1890 ήταν γι’ αυτούς η πιο δημιουργική περίοδος με τεράστιο σε ποσότητα φωτογραφικό έργο και παράλληλα άψογη τεχνική ποιότητα και δημιουργική σύνθεση.

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Αναγνωρίζεται διεθνώς ότι οι αδελφοί Ζαγκάκη  αποτύπωσαν με τον φακό τους μερικές από τις καλύτερες φωτογραφικές στιγμές της ύστερης βικτοριανής Αιγύπτου. Οι φωτογραφίες τους στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αίγυπτο, εκτός από την μεγάλη εμπορική απήχηση τους στην τουριστική αγορά της Αιγύπτου, είναι πολύτιμες από τους ιστορικούς και τους συλλέκτες για την αποτύπωση της ζωής εκείνης της εποχής. Εκτός από την Αίγυπτο ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη, στους Αγίους Τόπους και στην Αλγερία.

Αδερφοί Ζαγκάκη: Οι άγνωστοι Έλληνες φωτογράφοι της Αιγύπτου

Την ίδια εποχή υπήρχαν, εκτός από τους αδερφούς Ζαγκάκη και άλλοι Έλληνες φωτογράφοι στην Αίγυπτο όπως ο Γεώργιος Γεωργούλας, ο Εμμανουήλ Βαρδής, ο Μιχαήλ Βενιέρης, ο Γρηγόριος Σαριδάκης, ο Π. Πιερίδης, κ.α.

Πηγή: Greek Cultural Centre in Cairo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος