13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ: Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιβηροαμερικανικών χωρών

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας εν Αθήναις), με επίτιμο πρόεδρό του τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και υπό την καθοδήγηση της διευθύντριάς του Adriana Martínez, έχει κατορθώσει, στα δεκατρία χρόνια της ζωής του, να γίνει το αδιαφιλονίκητο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη διάδοση της λογοτεχνικής δημιουργίας των λατινοαμερικανικών χωρών, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2008 ως μια ανάγκη για την προώθηση ενός δημιουργικού διαπολιτισμικού διαλόγου, με σεβασμό, ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής, μέσα από στρατηγικές για την προώθηση και την ενίσχυση στην Ελλάδα της λογοτεχνίας και των τεχνών από τις χώρες αυτές.

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ: Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιβηροαμερικανικών χωρών

Το Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις ΛΕΑ, έχοντας πάντα σαν επίκεντρο τη λογοτεχνία, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, δωρεάν στην πλειονότητά τους. Σε αυτές συμμετέχουν συγγραφείς και καλλιτέχνες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής –προσκεκλημένοι επί τούτου στην Ελλάδα –οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με Έλληνες ομόλογούς τους σε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και βιβλιοπαρουσιάσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο στο ΛΕΑ, με τη συνεργασία πολλών ελληνικών εκδοτικών οίκων, γίνονται γνωστές μεταφράσεις ιβηροαμερικανικών έργων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δηλαδή οι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γελοιογραφίας, καθώς και τα εργαστήρια λογοτεχνικής δημιουργίας, μετάφρασης, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών πλαισιώνουν με έναν ελκυστικό και ευχάριστο τρόπο αυτό το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο βιβλίο.

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ: Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιβηροαμερικανικών χωρών

Εφέτος, που το Φεστιβάλ διανύει τον 13ο χρόνο της ζωής του, προσφέρει δύο προγράμματα που αλληλοσυμπληρώνονται και επιτρέπουν τη δωρεάν πρόσβαση στις λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ, και απευθύνονται σε όλους.

Το πρώτο πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει από τις 11 και θα διαρκέσει ως τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί σε μεικτή μορφή, που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία σε χώρους όπως το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Σχολή Abanico –τηρώντας όλα τα ισχύοντα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας−, αλλά συγχρόνως θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε αυτό σε ψηφιακή μορφή.

Το δεύτερο, το 13ο Φεστιβάλ e-ΛΕΑ σε ψηφιακή μορφή, θα λάβει χώρα από τις 2 ως τις 18 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή προσκεκλημένων συγγραφέων από την Ελλάδα και τον ιβηροαμερικανικό κόσμο.

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ: Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιβηροαμερικανικών χωρών

Adriana Martínez

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Adriana Martínez, μίλησε στην Φωνή της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μυστικό Πέρασμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου για την ιστορία, τους στόχους αλλά και την φετινή έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος