WSJ: Τέλος της εμπιστοσύνης των αγορών στην Κίνα

Οι ιστορικές απώλειες  άνω του 8% στο χρηματιστήριο της  Σαγκάης, σήμαναν την αρχή του τέλους της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Κίνα, αναγγέλει  από τον τίτλο της η αμερικανική  εφημερίδα  Wall Street Journal.

Οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας, ακόμη και από τα συνταξιοδοτικά ταμεία στο χρηματιστήριο,  δίνουν την εικόνα ενός συστήματος εκτός ελέγχου,  και  οι απανταχού ξένοι επενδυτές,  που το 2008 ευγνωμονούσαν την κινεζική οικονομία επειδή απορροφούσε κάθε κραδασμό , τώρα την κατηγορούν ότι  προκαλεί σεισμό στις διεθνείς χρηματαγορές, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα στερεότυπα ανατρέπονται το ένα μετά το άλλο, διαπιστώνουν οι συνυπογράφοντες αρθρογράφοι Lingling Wei και Mark Magnier.

Από διασώστης της παγκόσμιας οικονομίας, επειδή διατηρούσε τον ρυθμό ανάπτυξης στον στόχο του 7%, η Κίνα εξελίσσεται σε απειλή  γιατί  επιβραδύνει αναγκαστικά λόγω “όγκου”, αφού πενταπλασιάστηκε σε μια δεκαετία για να φτάσει στα 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με προοπτικές ανάπτυξης που δεν προκαλούν πια ανησυχίες, αλλά πανικό κατά την WSJ.

Τα εργαλεία με τα οποία η Κίνα ανακηρύχθηκε ως δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη πάλιωσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα .

Η κλασσική συνταγή των κρατικών επενδύσεων στον τομέα των εξαγωγών, αποδείχτηκε αναχρονιστική αφού οι εξαγωγές  μειώθηκαν κατά 8%  σε έναν χρόνο,  με τα εργοστάσια της General Motors και της  Volkswagen να έχουν μειώσει την παραγωγή σε ιστορικό χαμηλό.

Απεργίες και διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανική βορειοανατολική Κίνα, ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, όπως  υποστηρίζει από το Χόνγκ Κόνγκ ανεξάρτητη πηγή.

Κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να σωθεί από τον τομέα της τεχνολογίας,  ενδεικτικά η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών Lenovo,  έκανε απολογισμό χειρότερου τετραμήνου από την ίδρυση της, λόγω της αιφνίδιας υποτίμησης του γουάν.

Εκπληκτες από την υποτίμηση οι αγορές έριξαν την αξία (ισοτιμία) του κινεζικού νομίσματος χαμηλότερα από  τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να βρίσκεται σε  ντόμινο ελεύθερης πτώσης.

Οι υποψίες του ΔΝΤ πως η συντριβή της  κινεζικής  χρηματαγοράς οφείλεται σε μια απλή διορθωτική κίνηση  μένει να επαληθευτούν όταν βρεθεί το «μαύρο κουτί»,  με τα δεδομένα της “συντριβής”, καταλήγει καυστικά το αμερικανικό δημοσίευμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος