WSJ: Σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών

Σημαντικές ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό σύστημα εκφράζουν οι δανειστές σύμφωνα με την «Wall Street Journal».

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο το οποίο φέρει τις παρατηρήσεις των θεσμών, αναφέρει ότι οι δανειστές προκρίνουν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 28% αντί του 29% που είναι η ελληνική πρόταση.

Επίσης, εμφανίζονται να μην αποδέχονται την έκτακτη επιβολή φορολόγησης των εταιρικών κερδών άνω των 500 χιλ. ευρώ με συντελεστή 12%, δημιουργώντας κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Οι πιστωτές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έως το επόμενο έτος έναντι 0,74% που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Στο έγγραφο, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων που δεν υπάγονται στο συντελεστή 23% όπως η εστίαση και τα εστιατόρια. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει 665 εκατ. ευρώ φέτος και πάνω από 1,8 δισ. το 2016.

Οι δανειστές δίνουν επίσης μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές των συντάξεων αντί της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που προτείνει η κυβέρνηση.

Επίσης, ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τα τέλη του 2017 ενώ το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020 σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η WSJ.

Tέλος, οι δανειστές θέλουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα να ισχύσουν απο 1ης Ιουλίου και όχι το τέλος Οκτωβρίου όπως ήλπιζε η κυβέρνηση.

Ακόμη, απαιτούν η Ελλάδα να περάσει νομοσχέδιο που θα αντισταθμίζει πλήρως το κόστος που έχει πρόσφατη δικαστική απόφαση για την αποκατάσταση των συντάξεων πριν τις περικοπές του 2012 στο προυπολογισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος