Wall Street Journal: Σενάρια πτώχευσης εντός του ευρώ

Η αμερικανική εφημερίδα προβάλλει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο εάν το πρόγραμμα δεν παραταθεί και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ ενδεχομένως η ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» που εφαρμόζεται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal “στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. «Χωρίς εκταμίευση των δόσεων η Αθήνα πιθανότατα δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να εξοφλήσει, ενώ θα εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα φύγει από την Ευρωζώνη», σημειώνει η Wall Street Journal. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, θεωρητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει και να ξεκινήσει την εκτύπωση δραχμών ή να προχωρήσει στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος εφαρμόζοντας ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά διατηρώντας παράλληλα το ευρώ ως νόμισμα.

Σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal: «Εάν η ΕΚΤ συσφίξει τους κανόνες για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον οι μόνοι αγοραστές του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην έχουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να μετακυλήσει τα έντοκα γραμμάτια.

Σε άλλο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας , τονίζεται ότι υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ελλάδα, «η Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την Σκύλλα και τη Χάρυβδη της καριέρας της». Εχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών από ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο οι εσωκομματικές αντιδράσεις οξύνονται επικίνδυνα στο Βερολίνο και πυροδοτούν ακραία σενάρια μέχρι και περί πραξικοπήματος από τον Βόλφανγκ Σόιμπλε» καταλήγει η Wall Street Journal.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος