Βάιντμαν: «Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας -Μπούντεσμπανκ- Γενς Βάιντμαν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τόνισε ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην Ελλάδα. «Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται», απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.
«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια», πρόσθεσε.
Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι «η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου «οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν».
Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να «μεταβάλει το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος