Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση του ελληνικου προγράμματος αλλά και για λανθασμένα στοιχεία, άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε για ποιο λόγο το ταμείο ζητά σήμερα περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία ειναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον περασμένο Αύγουστο.
Προ των ευθυνών του θέτει η κυβέρνηση το ΔΝΤ , για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία περαιτέρω καθυστέρηση της αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το Ταμείο είναι παράγοντας αβεβαιότητας στη διαπραγμάτευση, καθώς εγείρει συνεχώς ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του προγράμματος, χωρίς όμως να τεκμηριώνει τη θέση του. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για τις απαιτήσεις του κ. Τόμσεν να λάβει η Ελλάδα πρόσθετα μέτρα.
Είπε συγκεκριμένα: Τα νούμερα που χρησιμοποιεί (ο κ. Τόμσεν) για τις συντάξεις είναι παραπλανητικά. Το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση ήταν χειρότερη σε σχέση με σήμερα. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά (το ΔΝΤ) πιο πολλά μέτρα σήμερα, από αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι ένας βασικός λόγος που πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους: Διεξάγεται μία μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο μέτρησης (του χρέους). Πρέπει να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση από τους θεσμούς. Είναι δύσκολο κάποιοι να επενδύσουν αν δεν ξέρουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το κόστος που σηκώνει η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να συνυπολογιστεί.
Την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ . Εάν κλείσει η αξιολόγηση, το eurogroup έχει δεσμευτεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι «κούρεμα».
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο στέλνει το δικό του μήνυμα στην Ελλάδα για την πιστή υλοποίηση του προγράμματος. Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν (αναπληρώτρια εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΟΙΚ) δήλωσε: Πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί. Το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν τα νούμερα για την Ελλάδα. Η προσφυγική και η οικονομική κρίση αποτελούν δύο διαφορετικά πεδία πολιτικής.
Δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές διαφωνούν τόσο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, όσο και για την απόδοση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να εμφανίζονται πιο ήπιοι στις απαιτήσεις τους σε σχέση με το ΔΝΤ.
Σχετική είδηση: Ε. Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης βάζει σε κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος