Τρ. Αλεξιάδης: Περιστολή δημοσίων δαπανών, όχι όμως με μειώσεις μισθών και απολύσεις

Στα 15 με 20 δισ. ευρώ το χρόνο φθάνουν οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, όχι με μειώσεις μισθών, απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, αλλά μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλεξιάδης στις δαπάνες που καταβάλλει το κράτος για την ενοικίαση κτιρίων.

«Θα σταματήσουμε» υπογράμμισε «την άθλια πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών, το οποίο παραμένει άδειο, αν και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει το μήνα 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως), χωρίς να το χρησιμοποιεί.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σ’ αυτό το κτίριο θα μεταφερθούν σύντομα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Eπιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών, σημείωσε ότι με την αύξηση συντελεστών του φόρου του αγροτικού εισοδήματος προστατεύονται οι αγρότες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και κατανέμονται δικαιότερα οι φόροι στο σύνολο των αγροτών.

Χαρακτήρισε επίσης “παραφιλολογία” τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι υπήρξε μείωση των εσόδων, και υποστήριξε ότι τα φορολογικά έσοδα το 2015 αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 25% από 21% τα προηγούμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Φωτό αρχείου: EUROKINISSI/Τ. Μπόλαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος