Το βλέμμα όλων στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το μεσημέρι στις 2, το Eurogroup, ενώ στις 7 το απόγευμα έχει συγκληθεί εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα με νέο πακέτο προτάσεων και στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. 

Σήμερα αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της Ε.Ε. για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι αναμένουν από την ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Στις 9.30 το πρωί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί βαθιές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διαμήνυσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ ο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις.

Υπέρ της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά όχι χωρίς “υπευθυνότητα” και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Αθήνας, τάσσεται ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι

Νέα πρόταση περιμένει σήμερα από την Ελλάδα, η Σλοβενία αλλά τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει “σε πειράματα από την ελληνική κυβέρνηση”.

Την ελπίδα του να βρεθούν λύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος