Τo ΔΝΤ σταματά τις πιέσεις, πιο κοντά η συμφωνία (vid)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαπράγματευση όπως διαρρέεται και από τις δύο πλευρές, καθώς το ΔΝΤ φαίνεται να αίρει τα εμπόδια και τις ενστάσεις που εμπόδιζαν τη συμφωνία. Ήδη έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι το 2018 πρέπει να ληφθούν μέτρα περίπου 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία όμως μπορεί να είναι λιγότερα αν συνεχιστεί η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Νερό στο κρασί του δείχνει να βάζει τελικά το ΔΝΤ αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Την εικόνα αυτή, μαζί με την αισιοδοξία του για την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε χαρακτηριστικά: Ο Κοστέλο μου είπε ότι κλείνουμε. Το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετα μέτρα.

Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν ακόμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, με τους οποίους συζήτησαν τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε, σε συνδυασμό με την επικείμενη συζήτηση για το χρέος, να υπάρξει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Εξίσου αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος δήλωσε: Κλείνουμε μέχρι το eurogroup 22/4, ανοίγει το χρέος.

Ο κ. Κοστέλο, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις επικεφαλής των θεσμών, επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο στη χώρα μας, προκειμένου την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Ήδη, έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν εξίσου από το ασφαλιστικό, τους άμεσους φόρους και τους φόρους στην κατανάλωση.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων ενδέχεται να είναι τελικά μικρότερο, σε περίπτωση που επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που υπήρξε την περσινή χρονιά.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε: Το 2015 πλεόνασμα αντί για έλλειμμα. Όφελος 830 εκατ. ευρώ. Εάν πάνε καλά τα έσοδα, λιγότερα μέτρα.

Στο θέμα του ασφαλιστικού, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος αναφέρθηκε στο κόστος του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπερβεί το 16% του ΑΕΠ

Η δαπάνη για τη νέα εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ανέλθει σε ετήσια βάση στα 12-13 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6,6% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Φράγκος έκανε λόγο για έναν ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης και έναν δεύτερο ενιαίο φορέα επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που θα χορηγεί και τα εφάπαξ.

Σχετική είδηση: Αλ. Τσίπρας: Έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος