Το σχέδιο νόμου που θα διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης θα έλθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ, στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην Κομισιόν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις διοικήσεις των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Η κατάθεση του σχεδίου νόμου, το οποίο είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διευκρινίζοντας διάφορα θέματα.
Ενα απ’ αυτά θα είναι ο τρόπος συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν απο το AQR και το βασικό σενάριο των στρες τεστ.
Το τελικό νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών ανα τράπεζα θα “σπάζεται” σε τρία κομμάτια. Ενα θα αφορά το κεφαλαιακό έλλειμμα που προκύπτει απο το διαγνωστικό τεστ AQR, ένα άλλο νούμερο θα αφορά το έλλειμμα του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου των στρες τεστ και το τρίτο τις κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο (π.χ. μεγαλύτερη ύφεση) των στρες τεστ σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τα δεδομένα.
Κυβερνητικοί παράγοντες αισιοδοξούν ότι τα ποσά που θα χρειαστούν θα καλυφθούν τελικά από ιδιώτες.Στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου, οι ανάγκες θα καλυφθούν πιθανόν από συνδυασμό κοινών μετοχών και κάποιες μορφές Coco’s (ειδικά ομόλογα).
Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών βρέθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.
Οι γενικοί οικονομικοί διευθυντές και οι υπεύθυνοι διαχείρισης ρίσκου των τραπεζών είχαν επαφές με στελέχη του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Απέκτησαν λοιπόν εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών τους με βάση τα αποτελέσματα της διαγνωστικής εξέτασης (AQR) των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) στα οποία υποβλήθηκαν.
Το σχέδιο νόμου Θα επιφέρει επίσης σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της ευθύνης των πιστωτών κάθε τράπεζας σε περίπτωση μελλοντικής εξυγίανσής της, ευθυγραμμίζοντας τον νόμο με την κοινοτική οδηγία BRRD.
Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία BRRD, η οποία θα έχει πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2016, προβλέπει ότι οι πιστωτές κάθε τράπεζας, ξεκινώντας από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και κατόπιν τους ανασφάλιστους καταθέτες, θα ευθύνονται για την διάσωσή της. Με το σημερινό καθεστώς, το βάρος πέφτει στους φορολογούμενους.
Η αλλαγή του νόμου στοχεύει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΤΧΣ ώστε να περιορίσει τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του.
Ο νέος νόμος θα αλλάξει την διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου. Σ’αυτά τα πλαίσια, οι δανειστές θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο και λόγο.
Η επιτροπή επιλογής θα αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από τους οποίους οι τρείς θα διοριστούν από την ΕΕ. Ανάμεσα στους τρείς θα είναι κι ο πρόεδρος του οποίου η ψήφος θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας. Οι υπόλοιποι τρείς εμπειρογνώμονες θα διοριστούν από τις ελληνικές αρχές. Οι δυο από το υπουργείο οικονομικών και ο ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η επιτροπή επιλογής θα επικουρείται απο διεθνή σύμβουλο σε θέματα προσλήψεων. Επίσης, η ΕΚΤ, ο ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο οικονομικών θα διαθέτουν από ένα παρατηρητή στην επιτροπή επιλογής.
Το ΤΧΣ θα δημοσιοποιεί τους στρατηγικούς στόχους του ετησίως και θα κάνει αναφορά επιδόσεων έναντι καθορισμένων στόχων. Ως τα τέλη Μαρτίου του 2016, το ΤΧΣ θα δημοσιεύσει την ετήσια επιχειρησιακή στρατηγική του. Μεταξύ των στόχων του ΤΧΣ θα περιλαμβάνεται η διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφορικά με την διακυβέρνηση των τραπεζών, το ΤΧΣ θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις οποίες ισχύουν οι συμφωνίες πλαισίου σχέσεων. Αυτό θα γίνει με την βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου.
Μετά την επισκόπηση των ΔΣ των τραπεζών, τα μέλη θα μπορούν να αντικαθίστανται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρείς διεθνείς, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με καλή γνώση της τραπεζικής αλλά χωρίς σχέση με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι τελευταίοι θα προεδρεύουν στις επιτροπές των συμβουλίων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος