Τετάρτη ή Πέμπτη η πρώτη δόση από τον ESM

Την Τετάρτη το βράδυ ή το αργότερα την Πέμπτη το πρωί αναμένεται να εκταμιευτούν προς τη χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα πρώτα 13 δισ. ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης.

Βασική προϋπόθεση να περάσει πρώτα η συμφωνία από ορισμένα κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του ΕSM.

Συγκεκριμένα πέντε κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης – της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας – ψηφίζουν Τρίτη και Τετάρτη για την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Χωρίς να είναι υποχρεωτικό, αλλά με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, συνεδριάζει και το ισπανικό κοινοβούλιο κι εντός της ημέρας ψηφίζει επίσης, το κοινοβούλιο της Εσθονίας και η επιτροπή του αυστριακού κοινοβουλίου.

Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα. Επίσης το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε την Δευτέρα την της συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια , το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) – των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Πάντως από το ποσό αυτό που περιμένει η χώρα μας, θα πρέπει την Πέμπτη να αποδοθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Σεπτέμβριο 1,6 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αρχές Οκτωβρίου τα 7,1 δισ. ευρώ του δανείου-γέφυρα και τέλος περίπου 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν στην αγορά για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σχετικές ειδήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικό πρόγραμμα στη Budestang και σε 4 άλλα κοινοβούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος