Στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πέρασε η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των όρων του νέου προγράμματος δανειοδότησης της χώρας απο τους δανειστές. Με τους επικεφαλής των θεσμών σε πλήρη σύνθεση εργασιακά και έσοδα νοσοκομείων τίθενται επί τάπητος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων:
- Συλλογικές διαπραγματεύσεις
- Κατώτατος μισθός νεοπροσλαμβανόμενων
- Ειδικά Μισθολόγια
- Επιδόματα
- Ενίσχυση εσόδων νοσοκομέιων
Σε ότι αφορά ρυθμίσεις που αποτελούν ήδη νόμο του κράτους, όπως οι 100 δόσεις το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΓΟΡΑ, που κάνει λόγο για “ξήλωμα” της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις», ενώ παραθέτει και μια σειρά από «άγριες διαθέσεις της τρόικας», όπως γράφει χαρακτηριστικά. “Δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών“, απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Πάντως, οι θεσμοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου των 100 δόσεων με τη μορφή που επιθυμούσε η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση παραμένει μεγάλη με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να αυξάνονται συνεχώς. Μέχρι σήμερα για οφειλές προς την εφορία έχουν υπαχθεί 880.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ το πόσο που ρυθμίστηκε ξεπερνά τα 6 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και Θεσμών για την πρώτη δόση. Σε περίπτωση που ανέλθει στα 20 – 25 δισ. ευρώ, οι Θεσμοί προτίθενται να φέρουν στο τραπέζι ένα δύσκολο τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα περιλαμβάνει “μαχαίρι” στις πρόωρες συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.
«Η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Δεν έχει δεχτεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. Άλλωστε κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Πάντως στόχος των δύο πλευρών είναι η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο έως τις 15 Αυγούστου, ώστε να πάρει το δρόμο προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τις 18 Αυγούστου, αν και από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως φιλόδοξο.
Για μίνι αναδιάρθρωση του χρέους μιλάει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών, καθώς για το νέο δάνειο προβλέπεται μακροχρόνια αποπληρωμή.
«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο –με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ» αναφέρει ο Γ. Σταθάκης.
Αυτή τη φορά η συνάντηση θεσμών και εκπροσώπων των υπουργείων πραγματοποιήθηκε στο χώρο διαμονής τους, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση του κουαρτέτου με το ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος