ΣΒΒΕ: Μέτρα έκπληξη με αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του πολιτεύματος

“Για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας” απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος της Ελλάδας, η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, ο διαχωρισμός μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

… η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, η κατάργηση οργανισμών του δημόσιου τομέα που θα κριθούν είτε ανεπαρκείς είτε μη ανταποδοτικοί για το κοινωνικό σύνολο, η μείωση του κράτους κατά 30% στην επόμενη διετία και ο διπλασιασμός του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2020.

Αυτά υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην 80ή ΔΕΘ, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), καταθέτοντας προτάσεις “έκπληξη”.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, πρότεινε την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο -όπως είπε- θα πρέπει να ενσωματωθούν συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. οι στόχοι του Μάαστριχτ κλπ.) και πρόσθεσε ότι πιθανώς θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται στο δημόσιο διάλογο η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό.

“Έτσι, ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος θα πρέπει μοιραία να συνεργασθεί με το νομοθετικό σώμα, το οποίο όμως εκλέγεται σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο από τον ίδιο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν αφενός να επιτευχθεί η συναίνεση του πολιτικού προσωπικού, κάτι που σήμερα φαντάζει εντελώς απόμακρο. Αφετέρου, η κυβέρνηση δεν θα άγεται και θα φέρεται από εκλογικές και ψηφοθηρικές λογικές για να λάβει τις σωστές μεταρρυθμιστικές αποφάσεις. Ίσως η αλλαγή σε Προεδρική Δημοκρατία να αποτελεί αναγκαία διέξοδο” είπε.

Ο κ.Σαββάκης επισήμανε ακόμη ότι οι βιομήχανοι εισηγούνται τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. “Πολλές φορές οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι κλπ. μετά την ψήφιση ενός νόμου, αναιρούν το πνεύμα του ψηφισθέντος νόμου, με αποτέλεσμα η εκτελεστική εξουσία να υποκαθιστά τελικά τη νομοθετική και αρκετές φορές να δημιουργούνται θύλακες διαφθοράς. Ένα μέτρο που θα μπορούσε άμεσα να αποδώσει είναι η θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και η καθιέρωση του θεσμού της λογοδοσίας για πολιτικούς και υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, με κριτήρια εξατομικευμένης και όχι ομαδικής ευθύνης και με συνέπειες άμεσες και πάγια καθορισμένες και συμφωνημένες”.

Πρότεινε επίσης μείωση του κράτους σε ποσοστό 30% την επόμενη διετία με την κατάργηση οργανισμών και λειτουργιών που θα αποδειχθούν από την αξιολόγηση είτε ανεπαρκείς είτε μη ανταποδοτικοί για το κοινωνικό σύνολο. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητος ο διπλασιασμός του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2020, με τη σωστή αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από την ΕΕ κι άλλες πηγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος