Εφικτό θεωρεί η κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα, και για το λόγο αυτό θα καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η Κομισιόν δεν έχει αντίρρηση, αρκεί, όπως διαμηνύει, να έχει εν τω μεταξύ υπάρξει συμφωνία. Με λίγη καλή θέληση και εργασία από τις δύο πλευρές ο χρονικός στόχος θα επιτευχθεί, δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ, αντιθέτως, ο επικεφαλής του ESM δεν φαίνεται να ασπάζεται την αισιοδοξία του.
Ο χρόνος πιέζει καθώς ο Μάιος ειναι πλέον κοντά και η κυβέρνηση ποντάρει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και στην επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος του μήνα. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικων και Εργασίας, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται στη Βουλή δύο νομοσχέδια τα οποία αποτελούν μέρος της διαπραγμάτεσης, φορολογικό και ασφαλιστικό, με τη δυνατότητα αλλαγών μετά από συζητηση με τους θεσμούς.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψιν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίων, προαπαιτούμενο η ύπαρξη συμφωνίας. Κλειδί η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.
Ψυχραιμία από όλες τις πλευρές καλεί να δείξουν ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γαλλική Le monde: “Η Κομισιόν επιθυμεί να διαδραματίσει μεσολαβητικο ρόλο. Να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος ειναι να το πετύχουμε στο τελος Απριλίου φαίνεται εφικτός με λίγη καλή θέληση και εργασία”.
Ωστόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη WSJ, αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των επόμενων 4 εβδομάδων: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα πολιτικά ζητήματα όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού, τα κόκκινα δάνεια. Και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν θα χρειαστούν ακόμα δύο ή τέσσερις εβδομάδες αλλά πιστεύω ότι δεν ειναι μη ρεαλιστικό μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αυτό να συμβεί».
Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας τονίζει ότι όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μία συμφωνία για το χρέος να έχει ως όρο την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα: Πιθανόν, αλλά καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα εάν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους ή πόσο απαραίτητη είναι, είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς τώρα μια σαφή ένδειξη για το που θα ειναι τότε η ισορροπία…. Ποιος ξέρει; Θελω να δω τα νούμερα πρώτα”.
Σύμφωνα με τον Klaus Regling, πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση είναι:
* να μετατοπιστεί το χρονοδιάγραμμα του χρέους και της αποπληρωμής των τόκων στο μέλλον και να επεκταθούν οι περίοδοι χάριτος, βελτιώνοντας τη δυνατότητα της Αθήνας να το αποπληρώσει.
* σύνδεση των αποπληρωμών με το ΑΕΠ ώστε η χώρα να εξοφλεί περισσότερο χρέος όταν η οικονομία της πάει καλύτερη και λιγότερο όταν πάει χειρότερα.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος