Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή άρχισε το μεσημέρι της Τρίτης η συζήτησή του, σε κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση, των δύο δισ. ευρώ.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και την Πέμπτη ενώ αμέσως μετά θα εισαχθεί στην ολομέλεια και το βράδυ της Παρασκευής θα ψηφιστεί επί των άρθρων και στο σύνολό του.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όπως η εξίσωση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από την 1η Σεπτεμβρίου και νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης καθώς και αυστηρές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα καταργούνται ευεργετικές ρυθμίσεις, όπως η επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τροποποιήσεις σε θέματα αιχμής, όπως η φορολόγηση από ανείσπρακτα ενοίκια και το θέμα των 100 δόσεων, ώστε να μην χάνεται εύκολα η ρύθμιση.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και της αξιοπιστία της χώρας και εξαλείφει το ρίσκο εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου τονίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι σημαντικό μέρος της συμφωνίας που σύναψε η ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί προαπαιτούμενο.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη «παρά τη δύσκολη εφαρμογή ορισμένων μέτρων», η ψήφιση του επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας βραχυχρόνια, αλλά και στη διάρκεια της τριετίας εξαλείφει το ρίσκο για έξοδο από το κοινό νόμισμα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της χώρας και διαμορφώνει σταθερότητα και έξοδο από την ύφεση της τελευταίας πενταετίας.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο παράλληλο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, εκφράζοντας την πεποίθηση η χώρα θα τα καταφέρει και θα οδηγηθεί σε οικονομική ανεξαρτησία με παράλληλη έξοδο της στις διεθνείς αγορές»,
Κλείνοντας προσδιόρισε τους τρεις βασικούς και μεγάλους στόχους του νομοσχεδίου που είναι:
- περαιτέρω δημοσιονομική σταθερότητα,
- εμπέδωση της σταθερότητας με υγιείς συνθήκες ρευστότητας, και
- υποστήριξη της μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη από τη στιγμή που η χώρα θα βγει από τη κρίση.
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι υφεσιακό, είναι φοροληστρικό και δεν προβλέπει τίποτα για το 23% στην Παιδεία.
«Λίγες μόνο βδομάδες μετά τις εκλογές φαίνονται πλέον εμπράκτως τα ψέματα που, με δόλο, είπαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση τιμωρεί όσους μικροοφειλέτες εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις, φορολογεί εισοδήματα που δεν υπάρχουν, κόβει συντάξεις και αυξάνει φορολογικούς συντελεστές, και τα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ αφού καταργεί και τις εκπτώσεις.
«Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία το καταψηφίζει», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Έντονη κριτική άσκησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Δυστυχώς ο κόσμος θα καταλάβει πως το Ποτάμι είχε δίκιο τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Ποτάμι έλεγε να κλείσει σύντομα η συμφωνία», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του στη Βουλή με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, υπογραμμίζοντας πως «αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας θα γλυτώναμε πολλά από την φοροκαταιγίδα που έρχεται».
«Βάρβαρο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι έχει «σαφές ταξικό πρόσημο».
Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των κύριων συντάξεων θα πρέπει να αναμένεται και νέα μείωση των επικουρικών, εξαιτίας της διακοπής της στήριξης τους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Υποστήριξε, επίσης, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτριος Καμένος, ο οποίος ζήτησε τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του δημοσίου και ζήτησε να παραμείνει η δυνατότητα της εκχώρησης οφειλών από ενοίκια στο Δημόσιο.
Ο Δημήτρης Καμένος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας για να διευκολυνθεί η πορεία προς την ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι τα φορολογικά μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί η χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να μην οδηγείται συνεχώς σε δανεισμό.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, «γιατί σωρεύουν βάρη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους», αλλά θα υποστηρίξει ορισμένες ρυθμίσεις όπως αυτές για το φυσικό αέριο τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε μέτρο σοβιετικού τύπου την υπαγωγή των λογαριασμών των φορέων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, τα οποία είχε κατοχυρώσει ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όπως είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης.
«Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται από της αρχής διατηρώντας την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης.
Ο Μάριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε τα μέτρα «αναπόφευκτα προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία», πρόσθεσε όμως, ότι οδηγούν σε οικονομική ασφυξία, χωρίς να παράγουν κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ή να οδηγούν στην ανάπτυξη.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και υποστήριξε ότι «η ψήφισή του θα φέρει την εξαθλίωση και την υποταγή».
Συνεχίζοντας ο Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε τα φορολογικά μέτρα «δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και δεν αφορούν την ελίτ, αλλά μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και άνεργους οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος