Τον λευκό καπνό, που θα σημαίνει ότι επετεύχθη η συμφωνία, αναμένουν Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Τόνισε οτι η συζήτηση με τους θεσμούς “πάει αρκετά καλά” και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία.
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε “εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι’ αυτόν τον στόχο”.
Οι δύο πλευρές, ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών, έχουν συμφωνήσει σε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και ύφεση 2,1-2,3% του ΑΕΠ για το 2015. Παρά ταύτα, αν και οι διαφορές πλέον είναι μικρές, ανοιχτά παραμένουν τρία μεγάλα θέματα: τα κόκκινα δάνεια, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν πιέσεις για μείωση των πρόωρων συντάξεων από τώρα και για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ζητούν ακόμη ο χρόνος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων να πάει στους τρεις μήνες, από έξι που είναι σήμερα.
Στόχος πάντως της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το Μνημόνιο αλλά και το πρώτο πακέτο από τα προαπαιτούμενα στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, ως ξεχωριστά άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές “όταν η νέα συμφωνία έλθει στη Βουλή για ψήφιση θα είναι ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα. Θα είναι η δανειακή συμφωνία και το μνημόνιο κατανόησης και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα”.
Όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds. Ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται στις 300.000 ευρώ
Ανοιχτό παραμένει το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων όπου υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά με το εύρος των αποκρατικοποιήσεων.
Οι δανειστές ζητούν να περιληφθεί στα προαπαιτούμενα και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και ειδικότερα η αγορά φυσικού αερίου. Μάλιστα πιέζουν για διαχωρισμό του κλάδου διανομής αερίου (δίκτυα διανομής) από τις εταιρείες προμήθειας, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση του μονοπωλίου τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας. Παράλληλα ζητούν και την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Για την έκτακτη εισφορά, η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, αλλιώς θα επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, με συνετελετή 6% αντί για 4%.
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΖΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος